Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

De kan bli Årets änglar

Fredag 16 december utses svenska hjältar i TV 4. Räddningspersonal i Jämtland kan få hjältestatus. De  deltog i insatsen sommaren 2015 när tre 14-åriga pojkar räddades från en säker drunkningsdöd i Ånnsjön utanför Åre. Räddningspersonalen är nominerad i kategorin "årets änglar.

Publicerad: 2016-12-08
Den 16 december kan de fem deltidsbrandmän och fjällräddare som förra sommaren räddade Leo, Gabriel och Patrik från att drunkna bli Svenska hjältar i kategorin Årets änglar. Från vänster Sebastian Lundin, Mattias Bragmo, Andreas Henriksson och Marcus Stålhandske. På bilden saknas Jens Göransson.

Tjugofyra7 skrev i förra numret om insatsen där tre 14-åriga pojkar från Sollentuna mirakulöst räddades från att drunkna sedan deras kanot kantrat sommaren 2015. Två var helt livlösa när deltidbrandmän och fjällräddare lyckades få upp dem.

Tack vare deras insats och därefter fortsatta insatser av svensk och norsk ambulanshelikopter samt slutligen läkarvård och hjärt-lung-maskinen vid Trondheims sjukhus kunde pojkarnas liv räddas.

I Åre kommun finns fyra brandstationer utmed de stora vägarna medan fjällräddarna bor utspridda i hela kommunen. Callis Blom, räddningschef i Åre kommun såg den resurs de utgör.

I samarbete med Fjällräddningen, och landstinget Region Jämtland presenterades ett förslag till sambruksprojekt för länsstyrelsen. Länsstyrelsen nappade direkt och MSB ställde upp med pengar från krisberedskaps­anslaget. Projektet blev en framgång.

– Vi visste att de hade ett bra samarbete men det har gått bättre än vi förväntade oss. Det är flera händelser utöver olyckan vid Ånnsjön där samarbetet fungerat bra, säger projektledaren Simon Keskitalo på länsstyrelsen i Jämtland.

En effekt av projektet var att införande av Rakel hos fjällräddarna snabbades på.

– Vi låg inför ett teknikskifte inom fjällräddningen och eftersom det här projektet pågick så ville vi lägga krut på att de skulle få tillgång till ny teknik, bl a Rakel, och det har gett goda resultat. Fjällräddarna är en resurs som vi kan använda på vad som helst egentligen, men har de inte digital radio står vi oss ganska slätt, säger Lars Ragnvaldsson, polis och verksamhetsutvecklare för fjällräddningen.

Deltagarna i projektet vill se att samarbetet permanentas.

– Vi som arbetar med fjällräddning vill införa det här i hela fjällkedjan så jag tror absolut det kommer att bli en fortsättning. Man ska inte behöva vänta på en brandbil eller ambulans om vi kan skicka en annan resurs. Den som har hjärtstopp struntar väl i om det är en annan huvudman, säger Lars Ragnvaldsson.

Kul att det uppmärksammas tycker Marcus Stålhandske, en av de fem som åker till Stockholm.

– Men det viktigaste är att sambruksprojektet lyfts.

gunno ivansson
blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen