Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Springa på Antarktis en mara

En tripp till Antarktis låter spännande.
– Det var häftigt på många sätt. Inte minst att vara instängd på en båt i tio dagar med 99 andra människor från hela världen, säger David Sundström, MSB.

Publicerad: 2017-05-02

  • Banan var inte den bästa, men äventyret stort när David Sundström och Christian Pettersson sprang halvmara på Antarktis. Foto: Privat.
  • Hela trippen, med tio dagar på båt för att få springa på Antarktis, var ett äventyr för David Sundström och Christian Pettersson. Foto: Privat.

Viktigast i bagaget för en resa nära Sydpolen? Löparskorna.

David Sundströms mål är att springa ett halvmaraton på varje kontinent. Nu kan Antarktis bockas av.

– Jag har aldrig sprungit på sämre underlag. Det var delvis grusväg, delvis lera och sten. Men det som överraskade var att det var så kuperat, den totala höjdskillnaden densamma som när vi sprang i Kilimanjaro, och där var det backigt hela tiden.

David Sundström, som är blind, sprang med Christian Pettersson, kollega på MSB, som ledsagare. Det svåra underlaget gjorde att signalerna mellan de båda var täta.

– Jag sprang med handen på hans handled genom hela loppet, en koncentrationsprövning att navigera rätt bland stenarna.

De hade tur med vädret, temperaturen runt nollan och det blåste bara åtta-tio sekundmeter.

– Men man var tvungen att vara beredd på förändringar, arrangörerna varnade för att kyleffekten kunde ändras snabbt. Såg att det häromdagen var -15, snöade och blåste styv kuling. Det hade varit värre.

Tiden i mål blev 2 timmar och 26 minuter, en halvtimme sämre än David brukar ha på vanliga halvmaror. Men det var sannolikt av underordnad betydelse. Det här var ett äventyr.

– Hela upplevelsen var speciell, även stämningen bland medresenärer som delar samma intresse.

Den som vill springa på Antarktis får vara ute i god. Tävlingen arrangeras årligen med både hel- och halvmara och bara 200 deltagare får plats. Det blir fullbokat snabbt.

– Det gick ut två fartyg under två dagar med 100 deltagare varje gång. Av miljöskäl får man inte vara fler på plats samtidigt. Därför får man också tillbringa mesta tiden på båten.

Loppet genomförs på King George Island som tillhör Syd Shetlandsöarna, en ögrupp som ligger sydost från Sydamerikas sydspets och längst norrut på Antarktis. Start och mål var vid en rysk forskningsstation.

Hade ni pingviner som publik?
– Inte under loppet, däremot under andra delar av resan. Men efter vår målgång spatserade en kejsarpingvin i målområdet. Det är tydligen mycket ovanligt.

För att delta flög David och Christian till Buenos Aires, sen inrikes mot Argentinas sydspets. Därifrån avgick båt till tävlingsplatsen, vilket tog två och ett halvt dygn. Totalt var man ute från Argentina i tio dagar.

– Vi hade fem dagar med exkursioner, bland annat gummibåtskryssning bland valar. Vi var även inne på Antarktis fastland.

Vad blir nästa äventyr?
– En halvmara i Oceanien återstår, sen har jag sprungit på alla kontinenter. Men i vilket land loppet blir har jag inte bestämt än.

Tidigare har David sprungit i Abu Dhabi (Asien), Colorado (Nordamerika), Rio de Janeiro (Sydamerika), Kilimanjaro (Afrika) och ett flertal lopp i Sverige.

Han har även varit ute på andra strapatser. Vilken är den bästa?
–När vi gick upp till 5 400 meter på Mount Everest. Kommer aldrig att få uppleva något liknande.

Per Larsson
blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen