Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Skarp övning med ammoniakutsläpp

Miljökraven är strikta på MSBs skolor. Men ibland behövs skarpa övningar.
– Det är vattenfri ammoniak som ska hanteras. Men utsläppen blir mindre än i en större ladugård, säger Ola Bonder, lärare på Revinge, när allvaret förbereds.

Publicerad: 2015-11-02
Under den skarpa övningen användes en vattenvägg för att tvätta ner utsläppet av ammoniak. Foto: Dennis Göransson

Kustbevakningen har under tre veckor övat alla sina räddningsdykare, alla har fått tre dagar.

Den skarpa övningen hade ett scenario med ett fraktfartyg som läckte ammoniak. Från en tankvagn på Revinges övningsområde släpptes 30 kg vattenfri ammoniak ut per övningstillfälle.

Ola Bonder och Johannes Bjerregaard förbereder övningen.– Det är inte så ofta vi genomför skarpa övningar, men på förfrågan från kund försöker vi efterlikna den miljö de ska arbeta i. Ammoniakutsläpp blir kanske någon gång om året. Och vi märker att det finns efterfrågan från industrin att öva skarpt, säger Ola Bonder, till vänster på bilden.

Han och kollegan Johannes Bjerregaard förberedde utsläppet från tanken och byggde upp säkerheten inför övningen.

Vad är skillnaden när man övar skarpt, förutom att få en uppfattning om hur ämnet beter sig?

– Framförallt ser man en skillnad på de som övar när det blir allvar, alla ger det där lilla extra för att det ska bli bra. Men oftast simulerar vi, tryckkondenserad gas kan vi simulera med kolsyra och rökalstrare och vill vi ha läckage av en syra använder vi svaga syror som exempelvis ättiksyra eller citronsyra.

Hur ofta kan ni öva skarpt med ammoniak?

– Tre-fyra gånger om året är nog möjligt. Men det är inte miljöskäl som är begränsande utan vår kapacitet. Skarpa övningar är personalkrävande. Den här gången är vi fyra på plats som sköter övningen plus sjukvårdsberedskap.

Under övningen användes runt utsläppet håltagna brandslangar vars funktion blev ungefär som uppåtsprutande sprinkler. Det skapade en vattenvägg som spädde ut och tog ner ammoniaken till marken.

– Spridningen är egentligen inte farlig i låga koncentrationer. Den främsta anledningen till att vi tvättar ner ammoniaken är att det samtidigt genomförs andra övningar i närheten. Ammoniakdoften kan upplevas obehaglig.

Per Larsson
blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen