Håkan Juholt

Efteråt var det många som ville ha en pratstund med Håkan Juholt. Monika Göransson och Lisa Nordahl, Lill Valestrand, Västra Götslandsregionen, var två som fick chansen. Foto: Gunno Ivansson.

 

Socialdemokraternas nye partiledare Håkan Juholt gav klara besked om vad han tänker arbeta för på området när han talade på konferensen Informationssäkerhet för offentlig säkerhet.

Landets ansvariga för informationssäkerhet inom myndigheter, landsting och kommuner svarade med en lång applåd och faktisk till och med entusiastiska bifallrop.

 

Håkan Juholt tycker att alltför få politiker engagerar sig i informationssäkerhet och att det huvudsakligen beror på rädslan att göra bort sig inför all teknisk terminologi. Men en politiker behöver inte förstå tekniken.

– Jag har inte en aning om hur man kör en ubåt ändå har jag bestämt hur de ska användas. Det finns inte en landstingspolitiker som kan göra en hjärt­operation ändå bestämmer de hur det ska gå till.

– Gå inte på myten att bara för att det är tekniskt komplicerat så ska demokratin och politiken gå åt sidan. Tvärtom vi ska tala om hur det ska användas. Vi ska lyssna på experter men politiken får inte kapitulera för att det är tekniskt avancerat. Det tycker jag verkar fegt.

 

Trots att vi numera är tämligen övertygade om att största hotet sannolikt inte utgörs av stridsvagnar från Moskva är vi enligt Håkan Juholt i stor utsträckning mentalt kvar i den bilden. Som exempel på den nya hotbilden tog han upp tragedin på Utøya.

– Det var en attack mot våra värden, det är det nya. I vår region är det är inte i första hand territorier som hotas utan värden som vi alla delar eller funktionalitet som får landet att fungera och där är arbetet med informationssäkerheten oerhört centralt.

 

Hans eget uppvaknande kom vid millennieskiftet under ett USA-besök där en grupp unga forskare, flera var tonåringar, fått försvarsdepartementets uppgift att testa brister i IT-säkerheten.

Utan att verkligen genomföra det tog det dem sju minuter att byta identiteten på alla blodpåsar vid sjukhusen i USAs tio största städer.

– Herregud tänkte jag som är blodgivare, hur fungerar det här? Så jag uppsökte mitt lokala sjukhus och frågade hur de skyddar sina blodpåsar. Ja, vi låser in dem i kylrummet. Men det var ju ingen som ville stjäla blodpåsarna, de ville skapa kaos.

 

Frågan han ställde sig var vem i den svenska politiken ska säkra att vi får rätt blod? Sjukvårdsministern, försvarsministern, justitieministern eller IT-ministern? Eller kokar det här ner till någon stackars säkerhetsansvarig på sjukhuset i Kalmar?

– Det krävs ett nationellt säkerhetstänk, men det passar inte in i den gamla departementsindelningen över vad som är hot mot landet eftersom det inte var några stridsvagnar.