– Att Södertörns brandförsvarsförbund gick med på en förlikning på hela beloppet kan vi inte tolka på annat sätt än att de delar bedömningen att det var diskriminering, säger Anna Rogalska Hedlund, på Centrum för rättvisa.

 När Södertörn sökte sommarvikarier ville de att en tredjedel skulle utgöras av kvinnor och personer med utländsk bakgrund. Simon Wallmark, som gått SMO-utbildningen, ansågs inte behörig. Stiftelsen Centrum för rättvisa ansåg fallet principiellt viktigt, stämde Södertörn för olaga diskriminering och krävde 100 000 kronor i skadestånd.

 Södertörn hävdar fortfarande att man inte gjort något fel.

 – Vi gjorde bedömningen att det här var bäst för alla inblandade. Det här är inget där någon vinner eller förlorar. Vi har förlikat oss, ingen har avdömt rätt eller fel. Att gå vidare till en huvudförhandling hade inneburit en ganska omfattande process, den var tidsplanerad till i maj nästa år, säger Södertörns räddningschef Lars-Göran Uddholm.

 Alla rekryteringar utvärderas och det kommer att göras nu också.

 – Det här vill vi naturligtvis inte ska inträffa igen, säger Lars-Göran Uddholm.

 Trots att det i och med förlikningen inte inte blev något domstolsbeslut får utgången konsekvenser enligt Centrum för rättvisa.

 – Andra måste förstå att de kan hamna i samma situation och det blir ganska dyra rekryteringsprocesser om man ska betala 100 000 kronor varje gång. Andra som blir diskriminerade kommer inte att acceptera belopp under 100 000 efter det här, säger Anna Rogalska Hedlund.

 Attunda har en liknande annons där man gärna ser kvinnor och personer med förståelse för utomnordiska kulturer som sökande. Det är en merit att ha bakgrund som pedagog, personlig tränare och säljledare. Erfarenhet eller utbildning som brandman nämns överhuvudtaget inte. Annonsen gäller i första hand en tolvveckors projektanställning som kan övergå i fast anställning.

Räddningschefen i Attunda, Jens Ärlebrant, tror inte att Attunda riskerar att bli stämda för diskriminering.

 – Helt omöjligt för vi har inte satt SMO som ett krav, att det är meriterande. Vi söker annan kompetens, vi söker inte folk som har SMO-kompetens.

 Men här tycker Anna Rogalska Hedlund att Attunda gör det väl lätt för sig.

 – Ett problem var just att Södertörn hävdade att SMO inte var meriterande och försökte argumentera varför. Vi har inte granskat Attundas annons i detalj, men jag tycker inte den ser ut att vara förenlig med diskrimineringslagen.

 Simon Wallmark är nöjd med förlikningen och att det hela är över.

 – Jag hade så klart önskat att det blivit en fällande dom, men det här är så nära det går att komma. Sen är det skönt att kunna lägga det bakom sig för det har varit en väldigt jobbig period. Jag är inte Simon Wallmark längre utan det är han som driver fallet mot Södertörn. Nu hoppas jag att livet kan börja återgå till det normala.

 Pengarna går rakt in i husbygget, i övrigt inget större firande.

 – Kanske att jag skickar in en ansökan till Attunda…

Fotnot: Läs mer om fallet och SMO-utbildningen i kommande nummer av Tjugofyra7.