Huvudskälet är att skolorna i Skövde och Rosersberg lades ner vid årsskiftet. Eleverna som läste den tvååriga SMO-utbildningen på de skolorna erbjöds plats på de två kvarvarande utbildningsplatserna.

- Vi har fått ytterligare 32 elever på SMO, 20 av dem går fjärde terminen och läser på distans, säger Anita Gahlin, verksamhetschef i Sandö.
Dessutom planeras för fler kortare kurser, exempelvis påbyggnadskurser som Räddningsledare A och B samt Tillsyn.
 
För att klara trycket har Sandö täckt upp med vikarier, samtidigt är inte alla ordinarie tjänster tillsatta.

- Det beror att vi höjer kompetensnivån på lärarna. Vi vill att de ska var brandingenjörer eller lägst ha Räddningsledare B, säger Gahlin.
 

Ännu fler SMO-elever valde Revinge som alternativ när Skövde och Rosersberg stängde. 60 000 utbildningsdagar på skolan förra året förväntas bli 80 000. Det ska klaras med samma antal lärare, 45, som förra året.

- Men vi har också 70 extralärare som är timanställda. De kommer i huvudsak från räddningstjänster i Skåne och nyttjas främst som lärare på övningsfältet, säger Håkan Björklund, verksamhetschef i Revinge.
 
Skolorna har ingen skyldighet att ordna boende åt SMO-elever, men i Revinge har man hittat lösningar både på regementet P7 samt inne i Lund för att hjälpa studenterna.

Revinge har ansökt om och fått ökat antal EU-kurser som arrangeras tillsammans med Danmark och England. Det är i huvudsak ledningskurser för europeisk insatspersonal.
 

Både Sandö och Revinge avser att placera vissa utbildningar utanför skolorna. Exempelvis ska Revinge hämta in anbud från mellan-Sverige på tre utbildningar i Räddningsledare A (fem veckors kurs).
Det är inte trängsel på skolan som tvingar fram detta.

- Vi vill få utbildningen närmare kunden.

Är det full fart på skolornas verksamhet så har trycket varit ännu hårdare på de fyra som jobbar i MSBs telefonväxel i Sandö.

- Vi har haft problem. Det har varit upp mot 5 000 samtal per dag. Vi hade räknat med 1 000, Rosersberg hade runt 800 per dag när man skötte Räddningsverkets växel, säger Anita Gahlin.

Att belastningen blivit mycket hårdare än väntat beror bland annat på att många anställda i MSB använt växeln för att ringa internt.