Jens Stoltbenberg håller tal.Brigitte Mral, professor i retorik konstaterar att norske statsministern Jens Stoltenberg lyckades fånga upp känslorna på rätt sätt, förmedla empati och trygghet och att allt var genomtänkt och organiserat från början.

– Tal till folket är gammalt, det har hållits sen antiken. Men det är radikalt att gå tillbaka till det. Nu lyckades man samla folket kring gemensamma värderingar. Man avstod också presskonferenser som är oroliga tillställningar. Polisen fick hålla dem. Stoltenberg talade till folket med avsikten att förmedla lugn, trygghet och värdighet.

 

Lars Nord, professor i journalistik, var inte lika imponerad över rapporteringen i svenska medier.

– Under första dygnet höll inte nyhetsförmedlingen den kvalité man kan kräva. Rapports första sändning var sju minuter lång, tre minuter av det satt en reporter i studion och svamlade. Visst, det finns tidspress. Men källkritiken är ännu viktigare i en krissituation.

 

Om norska regeringen fick bra betyg för hur sommarens tragedi hanterades kom inte den svenska regeringen undan lika bra 2004 efter tsunamin i Thailand då över 500 svenskar omkom.

– Jag tror den kommunikationskollapsen var en orsak till socialdemokraternas valförlust 2006. Utrikesministern, statsministern och UD förlorade förtroendet hos folket. I stället fick andra kliva in och fylla tomrummet, exempelvis Fritidsresor och Räddningsverket, såna som utförde något, sa Lars Nord.

 

Brigitte Mral jämförde med Tyskland där regeringen fick högt betyg av folket för hur man hanterade tsunamin.

– Hela regeringen var på plats och visade upp sig, visade empati och gav öppen information. Man försökte framstå som tillförlitliga, att man sa allt man visste.

 

Vikten av att välja rätt ord och att framföra dem på rätt sätt betonades.

– Kriskommunikation handlar om att lugna, att få folk att känna sig trygga och få dem att agera rationellt. Då är ord viktiga, sa Mral.

Att tala från hjärtat i stället för fyrkantigt byråkratiskt är en konst. Och ofta mer planerat än det kanske låter.

– Churchill sa att ett improviserat tal kräver tre veckors förberedelse. Och för att improvisera krävs mycket kunskap i bagaget.

 

En liten mindre kris på senare tid har uppstått kring vårdföretaget Carema. Lars Nord konstaterade att regeringen, som står bakom privatisering av offentlig verksamhet, insåg risken att bli indragen i kritiken och därför agerade snabbt och med tyngd.

– Det togs kraftfullt avstånd från det som hänt. Regeringen skickade fram det tunga artilleriet med populäraste ministern Anders Borg i spetsen, och man lyckades gå fri från kritik.