– Brandmannen hade lyckligtvis flytväst men han var nära att råka mycket illa ut. Numera har vi som rutin att aldrig lämna fast mark utan flytväst, säger Johan Szymanski, ställföreträdande räddningschef i Mora.

Räddningstjänsten larmades om drunkning i Österdalälven klockan tio i ett en tisdagsnatt i oktober. Det var fem plusgrader i både luft och vatten.

Utryckning skedde både land- och sjöväg samt med räddningsdykare från Rättvik.

Räddningsledaren Johan Szymanski anlände tre minuter efter larm och inledde sökandet från land.

– Vi upptäckte två yngre kvinnor som låg i det starkt strömmande vattnet, de höll sig fast i en livboj. En av brandmännen gjorde sig klar att i överlevnadsdräkt tag sig ut till dem. Mörker i kombination med regn gjorde sikten dålig, berättar Szymanski.

Sista ordern till ytbärgaren från styrkeledaren Christer Böhl var: glöm inte flytvästen. En order som skulle visa sig livsviktig.

En brandman försökte springande längs älvkanten hålla de nödställdas position med hjälp av ficklampa. Det enda som syntes från land var reflexerna på ytbärgarens dräkt.

I vattnet fick brandmannen fatt i de mycket medtagna kvinnorna. En kvart efter larm anlände räddningsbåten, då hade en av kvinnorna försvunnit under ytan flera gånger. Brandmannen i vattnet fick dock inte bara kämpa för att hålla de två kvinnorna över ytan. Normalt ska en överlevnadsdräkt ha flytkraft, men den läckte och brandmannen fick problem att hålla sig själv över ytan. Han utlöste då flytvästen, vilket gav tillräcklig flytkraft.

Till slut togs båda kvinnorna upp och fördes till sjukhus. De var kraftigt nedkylda med kroppstemperaturer under 30 grader. Brandmannen som befunnit sig i vattnet 15-20 minuter var även han nedkyld, men inte värre än att en dusch och värme på brandstationen hjälpte.

– Varför överlevnadsdräkten sprang läck vet vi inte, dock finns det två teorier. Antingen har en av dragkedjorna inte dragits igen ordentligt eller så har en del av understället hamnat ofördelaktigt och medfört att vatten kunnat läcka in vid halsen eller nacken. Dräkten provades dagen efter och då kunde inget läckage konstateras, säger Johan Szymanski

Däremot plockades två andra bort när samtliga dräkter inventerades efter olyckan. Händelsen har anmälts till Arbetsmiljöverket.