Sedan 16 januari har inte några mattransporter släppts fram. Och den Mona Hedlund. Fotograf Stig Dahlén.senaste konvojen, med två svenska konvojledare, blev fasthållen i stridsområdet under åtta dagar.
- Våra killar tog det bra. De är erfarna och insåg att de inte kunde påverka situationen, det bästa var att ta det lugnt, säger projektledaren Mona Hedlund.
WFP (FNs livsmedelsprogram) som leder insatsen berömde svenskarna Leif Tapper och Göran Eklund för hur de hanterade situationen och att det också höll humöret uppe hos de lokalanställda chaufförerna.
De mångåriga striderna i Sri Lanka har tilltagit den senaste tiden, samtidigt anses de vara inne i ett avgörande skede.
– Sedan i julas har regeringstrupperna lett en svår offensiv mot gerillan som nu bara har en yta på 100 kvadratkilometer och i princip är utträngda i havet. De flesta tror att regeringstrupperna tagit över hela ytan inom några veckor, säger Mona Hedlund.
Hur stort är behovet av hjälp?
- De humanitära behoven är mycket stora. Obekräftade uppgifter säger att omkring 100 000 civila finns kvar i det värst drabbade området.
Varför släpps inte konvojerna fram?
– Varför och vilka det är som stoppar kan jag inte svara på. Men flyktingar sitter fast i konfliktområdena och Inga internationella hjälparbetare släpps in just nu.
Hur mycket mat körs in med varje konvoj när de släpps fram?
- Det är 60 lastbilar som rullar, senaste resan hade man 818 ton i lasten..
I mars ersätts de två svenska konvojledarna av Bengt-Åke Johansson, Jönköping, och Johan Bäcklund, Stockholm. Insatsen ska pågå till maj. Kommer den att förlängas?
– Det vet vi inte. Men det finns ett uppenbart behov, vilket många uttrycker. Det är svårare att få tillstånd att komma fram med konvojerna om det inte finns internationell personal med.
MSB har även en sambands- och IT-operatör i Sri Lanka som jobbar åt WFP. Anders Jonsson är placerad i Colombo.