Initiativtagare till nätverket var Annette Stoltz, ­skorstensfejarmästare från Hedemora. När hon startade i yrket i tonåren i slutet av 1970-talet var hon ensam kvinna.


Då och då har det börjat tjejer inom yrket med de har gett upp efter en tid. På 2000-talet blev det plötsligt fler kvinnliga sotare och tillsammans med en tjej från Sandviken startade Annette Stoltz ett nätverk med kvinnliga energirådgivare.


– När det projektet avslutades 2008 fortsatte vi 20 tjejer inom sotningen. Sen har det legat lite på is, men nu ska vi skaka liv i det igen. Vi skulle haft en träff i år men den blir i januari i stället. När vi startat en facebook-sida visar det sig att vi är närmare 50 tjejer.


I nätverket diskuteras rena yrkesfrågor men naturligtvis också hur det är att vara kvinna i yrket.


– Hur länge kan du jobba om du blir gravid? Det har inte funnits några regler utan det är först nu som försäkringskassan som säger att man inte ska jobba ända till slutet på graviditeten.


Hon ser egentligen inga stora hinder
att vara kvinna i yrket.


– En del tjejer har haft det tufft på de manliga arbetsplatserna. Det kan vara tungt ibland, man får inte vara hur vek som helst.


Mansdominansen i yrket påverkar kundernas förväntningar.


– En sotare ska vara en kille. Du får hela tiden bevisa till 150 procent att du kan ditt jobb. Det gäller från att du sotar till att göra brandskyddskontroll eller besiktningar.


Samtidigt understryker hon att hon älskar sitt jobb och inte vill låta negativ.


– Jag känner en oerhörd yrkesstolthet. Mitt yrke är fritt. Jag får träffa mycket människor och det finns hela tiden nya utmaningar. Det känns som ett privilegium, säger Annette Stoltz.