Premiärkullen av den första distansutbildningen Räddningsledare A ger kursen högt betyg. Foto: Jörgen Mähler

 

– Om jag lyssnar till utvärderingen är eleverna otroligt nöjda, säger projektledaren Tommy Söderholm, på MSB i Sandö.

Kursen har haft 19 deltagare från Porjus till Ystad, hälften heltidare, hälften deltidare. Kursen läses på halvfart och är 12 veckor lång. Varje fredag har deltagare och lärare kopplat upp sig och träffats över internet via Adobe Connect. Fyra gånger har deltagarna samlats på Sandö för så kallade närträffar.

– Närträffarna är de minst nöjda med. De tycker det är för kort tid om man flyger från till exempel Skåne, de vill ha åtminstone tre dagar.

Eva Öberg, deltidsbrandman i Porjus, gick kursen tillsammans med sin kollega Yvette Nordström.

– Jag var skeptisk till att börja med, man är ganska ensam när man läser på distans och det krävs disciplin, men det har fungerat bra. Det är ganska fascinerande att man kan sitta i Porjus och träffa sin kurskamrat i Ystad över nätet.

Yvette Nordström kunde gå utbildningen tack vare att hon är mammaledig. Det innebar samtidigt att hon tvingades ta med det drygt halvåret gamla barnet på första närträffen. Ett äldre syskon fungerade som barnflicka.

– Jag är inte så road av datorer och därför blev det lite tungt med Cursnet. Och uppgiften att skriva en PM förstår jag inte riktigt syftet med. Annars har jag bara gott att säga. Bra, pedagogiska lärare och det är perfekt att kunna jobba hemifrån.

Daniel Berlin, från Aneby i Småland är lika positiv han.

– Distansutbilden passade mig och min familjesituation. Det har fungerat mycket bra, man kan lägga upp sin tid som man själv vill. Vi har fått mycket individuell coachning och kunnat kontakta lärarna för att få hjälp när som helst över nätet. Närträffarna är för få dagar, för oss långväga blir det mycket restid.

En ny kurs körs nästa höst och intresset är redan stort.