fyrverkerierInför jul- och nyårshelgen ansökte en tobak- och godisbutik om fyrverkeritillstånd. Räddningstjänsten besökte butiken som skulle ha försäljningen längst in i butiken.

– Vi sa okej om det installerades en brandklassad dörr, fyrverkerierna placerades utom räckhåll för kunderna och max 25 kilo fyrverkerier, berättar Emelie Hansson, Lerums kommun.

Diskussionen med föreståndaren var av den arten att det gjordes ett tillsynsbesök i mellandagarna. Det visade sig då att föreståndaren hade ignorerat samtliga krav.

– Vi var snälla och gav honom ett dygn på sig att åtgärda problemen annars skulle tillståndet dras in.

 

Dagen efter gick Emelie Hansson dit tillsammans med nämndens ordförande och förberedde ett beslut om tillbakadragande av beslutet om det skulle behövas. Det visade sig att han installerat en vanlig innerdörr kvällen innan. Dessutom var det två-tre centimeters glapp mellan karmen och väggen.

– Jag och nämndordförande skrev på beslutet att dra tillbaka tillstånden och meddelade räddningstjänsten och grossisten.

Den 30 december passerade nämndordföranden butiken och såg att fyrverkeri-banderollerna hängde kvar och misstänkte att det fortfarande såldes fyrverkerier.

Räddningstjänsten kontaktades och Petter Backlund tog med sig två poliser och åkte dit. Det fanns då omkring 50 kilo fyrverkerier i butiken och försäljningen pågick för fullt.

– Bland annat kom det in en mamma som skulle köpa till sina knattar. Trots att jag berättade för henne att det är förbjudet att köpa till minderåriga och det står två poliser där, tjatade och argumenterade hon för att få köpa till barnen, säger Petter Backlund.

 

Petter Backlund ville att polisen skulle ta hand om saken och poliserna tyckte tvärtom.

– Där stod vi ett bra tag och diskuterade fram och tillbaka, men jag vann den argumentationen.

Frågan var hur de beslagtagna fyrverkerierna skulle förvaras och kontakt togs med leverantören som gärna tog tillbaka dem. För den uppgiften anlitade polisen en extern ADR-transport.

– Vad lärde vi oss av det här ärendet? Ja, antingen väntar vi med att utfärda tillstånd tills de tekniska kraven är åtgärdade eller så förknippas tillståndet med avsyning, att man inte får starta försäljningen förrän verksamheten avsynats.

Nästa fråga är föreståndarens lämplighet.

– Han var verkligen inte lämplig och vi får ta på oss att vi inte gjorde en noggrannare kontroll. En skugga faller också på fyrverkerifirman som håller i utbildningen och utfärdar diplomet, säger Petter Backlund.