Affischen till filmen– Den räddade mitt hus. Det hade brunnit ned om jag inte sett kampanjfilmen, säger han.

Filmen visar en man som lämnar sitt hem och som utanför dörren möts av applåderade brandmän. Mannen gratuleras för att han släckte ljusen innan han gick hemifrån.


– Jag blev alldeles iskall när jag såg det. Jag kände på mig att något var fel hemma, berättar Peter Stefanson.

Han tog upp sin mobiltelefon och ringde hem till en granne.

– Och visst hade jag glömt ljusen. En träljusstake stod på köksbordet och brann, det vara bara några korta stumpar kvar. Mot ljusstaken stod några julkort lutade och strax bredvid hängde julgardinerna, berättar han.
Grannen blåste ut ljusen och faran var över.

– Jag bor i ett gammalt trähus. Hade jag inte sett filmen och om inte grannen hade varit hemma hade det slutat riktigt illa. Huset hade brunnit ned, säger Stefanson.

Brandskyddsföreningens film har vänt på perspektiven. Istället för att komma med pekfingrar och skrämselpropaganda har man valt att applådera den som gör rätt.

 

Eftersom det i genomsnitt i riket är fyra gånger vanligare med bränder orsakade av levande ljus i december än under övriga månader behövs informationen.

Brandskyddsföreningen i Värmland och Räddningstjänsten i Karlstadregionen har arbetat tillsammans i många år med budskapet om att släcka sina levande ljus. Och det arbetet har gett resultat.

 

– 2010 hade vi inte en enda utryckning till brand som orsakats av levande ljus och 2011 hade vi en enda, säger Lars Wendel informationschef på Räddningstjänsten Karlstadsregionen.

För Peter Stefanson var det alltså ett biobesök som gjorde skillnad. Peter bor i Ransäter norr om Karlstad och gjorde biobesöket tillsammans med sin dotter för att fira sin födelsedag. Innan de lämnade hemmet släckte de belysningen.

– Jag såg att det var mörkt men det kom ett litet sken från adventsstjärnan, säger han.

 

Med en rysning tänker han tillbaka på att det inte bara var den som gav ifrån sig ett sken.

– Det är klart att vi blir glada när vi får höra att filmen gjort så konkret skillnad i ett specifikt fall. Här har vi ju faktiskt en människa vars hus idag finns kvar tack vare att vår film rullade på biografen just den kvällen. Det känns jättebra, säger Lars Wendel.

 

Filmen ”Jag släckte ljusen” togs fram av Brandskyddsföreningen i Värmland men såväl MSB som Brandskyddsföreningen centralt nappade på idén och spridningen blev stor.

Filmen sändes på bland annat i TV4 och på landets samtliga ICA Kvantum butiker. Den har också gjort stor succé på Youtube där den haft 22000 visningar på tre olika kanaler.