Foto: Jessica Sundqvist

Sekvens från tävlingarna i Revinge. Foto: Jessica Sundqvist

 

Torsdagen den 20 maj avgjordes SM i losstagning på Revinge. Tävlingen går ut på att snabbt och säkert ta loss och få ut en person ur en krockad bil.

Sex lag gjorde upp om titeln. Fem av dem kom från räddningstjänster:

Östra Götaland, Värends, Stenungsund, Emmaboda-Torsås och Falköping som vann SM i fjol. Det sjätte laget bestod av tre kvinnor och tre män som går sista terminen på Skydd mot olyckor, SMO, på Revinge.
Falköping försvarade sin titel och Värends kom på tredje plats.
Tvåa blev SMO-laget.

Göran Valentin är ordförande i TERC-Sweden, Transportation Emergency Rescue Committee. Han var dessutom tävlingsledare och är lärare i losstagning på skolan.

 – Det är väldigt roligt att eleverna stod sig så bra i konkurrens med dem som har jobbat länge. De har jobbat så hårt och jag är jättestolt över dem. Och allra bästa sjukvårdare blev Sandra Nordin från SMO-laget. Det visar att det är bra kvalitet på sjukvårdsutbildningen, säger Göran Valentin.

Att laget var mixat var en slump, säger Dennis Hall, styrkeledare i elevlaget.

– Det var aldrig så att vi tänkte att det skulle vara tre tjejer och tre killar. Vi tog ut dem som var duktiga och det råkade vara vi.

– Vi är fyra stycken som åker i samma bil till skolan. Vi började prata om att ställa upp, mest på skämt.

Sen blev det seriöst och vi frågade två stycken till som ingår i vår basgrupp.

Sandra Nordin är förstås också glad och stolt.
– Jag har ingen sjukvårdserfarenhet från innan jag kom in på utbildningen, men jag har hela tiden tyckt att det är intressant och jag har övat jättemycket för att det skulle gå bra i tävlingen.

Den 11 juni tar de examen.
Läget på arbetsmarknaden är kärvt. Bara ungefär hälften av avgångseleverna från Revinge har klart med sommarjobb i räddningstjänster.

– Förhoppningsvis ser det bra ut i vårt CV att vi kom tvåa i SM. Det visar att vi har något att tillföra, säger Dennis Hall, som ska sommarvikariera i Gällivare.
SMO-laget bestod av Andreas Broo, Erika Karlsson, Gabriella Pihl, Dennis Hall, David Thorén och Sandra Nordin.