– Glaset sprutade in från krossade fönster. Efter några sekunder reste vi oss och gick ner till vagnhallen. Det var först när vi såg portarna som hade tryckts in som vi förstod omfattningen, säger brandmästare Bjørn Arnesen.

Han tog på sig larmstället och gick omedvetet mot regeringskvarteren.

– Hela området var rökfyllt, det var våldsam ödeläggelse och jag såg flera döda och skadade.

 

Tillsammans med polisens insatsledare kom man överens om att inga bilar skulle släppas in i området på grund av risken för nya bomber

Efterhand som polisens bomgrupp genomsökte och gav klartecken kunde räddningstjänsten släcka den brand som uppstått och genomsöka regeringsbyggnaderna. Människor evakuerades både av rökdykare och genom stegbilar.

 

En fråga som ställdes efter terrorangreppet var om beredskapen var tillräcklig.

– Vi har genomfört utbildningar i terror och antagonistiska hot i flera år. Ett stort antal ledare och personal har genomgått de här utbildningarna. Vi har också fokuserat på våra uppgifter i en situation där skottlossning pågår. Sammanlagt menar jag att detta gör oss mentalt väl förberedda. Nu gjorde vi ett säkerhetsmässigt bra jobb genom att avvakta invändig sök- och räddning tills polisen gett klartecken att området var säkert, säger Jon Myroldhaug.