Morgan Wemanis kånkar på radioapparater. Foto: Lars Hedelin.

Morgan Wemanis kånkar på radioapparater. Foto: Lars Hedelin. När EU kommer för att bygga radiomaster, dra kabel och ledningar gäller det därför att prata och bli överens med alla som kan tänkas ha någon synpunkt på installationerna.

 

Den serbiska regeringen i Belgrad har inte heller accepterat Kosovos självständighet. En åsikt som självklart delas av den lilla återstående serbiska befolkningen i Kosovo.

– Annars klipps det koaxialkablar berättar Morgan.

Morgan har varit på plats i Kosovo i ett år och är ansvarig för radiosambandet i regionen. Han är liksom de andra svenskarna sekonderad av MSB.

– Det finns alltid nåt att göra här. I synnerhet de här dagarna då EULEX samlar ihop sig från olika delar av Pristina och flyttar till sitt nya högkvarter strax söder om staden.
 

Morgan berättar att det i detta nya högkvarter ska byggas flera separata ledningscentraler, en för varje del av missionen. Polisen ska ha en, tullen en och så vidare. Det är mycket radio som ska installeras.
 
Det radiosystem som FN använde under sju år skrotas och ersätts av helt ett nytt system. Morgan Wemanis och hans kollegor har fullt upp med att sätta upp nya repeatrar, byta, reparera och leverera radioapparater.
 

Rum fyllda med radioapparater från golv till tak som väntar på att skickas ut till drygt 3 000 användare. Det kräver en del radiodisciplin. 

 

I det första numret av tidningen Tjugofyra7 som finns att ladda ner härintill finns flera artiklar från Kosovo.
 

EULEX är EUs största projekt någonsin. Det är de europeiska ländernas gemensamma försök att bygga en fungerande rättstat i Kosovo.
 

Under de sexton första månaderna sedan starten har motsvarande drygt två miljarder svenska kronor investerats i en helt ny polisorganisation, ett nytt domstolsverk och en ny tullorganisation.
 

Till detta har EU anställt drygt 3 000 medarbetare, varav 1 000 lokalanställda kosovarer, vilken är den nya benämningen på landets invånare. Sverige bidrar med ett hundratal, bland annat poliser, domare, kriminalvårdare och tullare.

Från MSB arbetar i nuläget 25 personer i Kosovo, mestadels inom avdelningarna administration och förvaltning.