Peter Karlsson, , distriktschef på räddningstjänsten i Kista och Barni Nor, vice ordförande i Islamiska förbundet i Järva.

Peter Karlsson, distriktschef på räddningstjänsten i Kista och Barni Nor, vice ordförande i Islamiska förbundet i Järva.

 Det var den 25 juli förra året som en duk över en glödlampa startade en våldsam brand i en etagelägenhet på första våningen. De boende i lägenheten flydde ut och lämnade ytterdörren öppen. Trapphuset rökfylldes och en mamma och hennes fem barn som bodde högre upp i huset plus en släkting, omkom när de skulle sätta sig i säkerhet.

Trots att räddningstjänsten hade gjort vad de kunde och hållit en presskonferens började det snart spridas rykten.
Branden inträffade 22.15 på kvällen och under natten samlades det mycket folk på platsen som inte visste mycket om vad som hade hänt.

– Man hade många funderingar och det började spekuleras i att räddningstjänsten samtidigt fått ett annat larm och prioriterat det för att rädda svenskar. Det var fruktansvärt obehagligt, säger Barni Nor, vice ordförande i Islamiska förbundet i Järva.

– Vi tyckte internt att vi gått ut med information, men vi hade missat anhöriga och boende, säger Peter Karlsson, distriktschef på räddningstjänsten i Kista.

Barni Nor berättar om den känsla av utsatthet som finns i Rinkeby, det finns i luften att ingen bryr sig.

– Och den som redan är utsatt tror lätt på rykten. För oss i Islamiska förbundet var det viktigt att ta ställning och visa att vi står bakom polisen och räddningstjänsten.

Islamiska förbundet var inte representerat i kommunens krisstödsgrupp, men tack vare en sedan tidigare god relation med närpolisen kom förbundet med.
Både Peter Karlsson och Barni Nor minns särskilt ett mycket känsloladdade möte när försvarsminister Sten Tolgfors besökte Rinkeby och pappan Yosuf och de två överlevande barnen steg in. Han gick runt, kramade alla och berättade hur han mådde.

– Tolgfors sa att alla föräldrar i Sverige sörjer med dig idag och frågade om det var något han kunde göra? Yusuf svarade att han önskade att hans mor kunde komma till Sverige för att hjälpa honom med det vardagliga, säger Barni Nor.
Försvarsministern lovade tala med någon ansvarig och idag har Yosuf sin mor hos sig.

Räddningstjänsten blev inbjuden till möten där de genom Barni Nor fick möjlighet att berätta om räddningsinsatsen. Man deltog även vid begravningen. Det har också hållits utbildningar i hur man agerar vid en brand.

– Tragedin har skapat förståelse hos de boende för räddningsjänstens roll. Vi har lärt oss att vi behöver ha en relation till de människor vi finns till för. Om vi ska bli tydliga som organisation behöver vi vara närvarande, vi kan inte gömma oss på stationen, säger Peter Karlsson.