Tre glada svenskar och två estländare fick förtjäna sin plats på en australiensisk hercules genom att handavlasta mååååååååånga säckar med bland annat skänkta kläder och skor. Det såg inte ut att störa någon nämnvärt och alla stegade sedan nöjda och glada på planet som skulle ta dem till Cebu.

Väl framme i Cebu hade våra fantastiska logistiker och koordinator redan fixat biljetter vidare till Manila. Vi misstänker att de just nu myser i duschen på något nice hotell…

Vi ska dock inte klaga. Efter att vi lyckats få OSOCCen på rull igen efter en liten ”nätverkssvacka”  mitt på dagen, bjöd OSOCC-chefen alla som jobbade på pizza och kall läsk.

De hade precis hittat första pizzerian som lyckats få fatt i ingredienser så att de kunde öppna sin business igen.
Fantastiskt och så gott! Efter 14 dagar med ”äta i påse” var detta en helt märklig känsla och dessutom med kall dryck – vi fick nästan ont i magen av ovana. Fast bara nästan...
På kvällen bjöd vi igen och ordnade ”VIP middag” för OCHA: s besökare- pasta med köttfärs sås italy- skellefteå- thai style med Tacloban touch. Vi funderar allvarligt på att erbjuda våra tjänster till nästa Nobelmiddag  - så uppskattat som det var.
Nu återstår endast det formella överlämnandet av lägret- vilket i och för sig inte är så lätt som det verkar.

Vi har tränat våra lokalanställda i konsten att starta vattenreningen, byta påse i toaletterna, starta generatorerna och så vidare.

Själva skulle vi behöva en lektion i tvättning av t-shirtar; ofattbart hur de kan få dem så rena, så väldoftande och fram för allt så välstrukna - helt utan strykjärn.
Givetvis har vi praktiserat genusperspektiv i lägret. Vissa dagar är det dock svårare att få till än andra. Idag var en sån dag, men efter att vi har gjort en massa rockader tror vi att alla är nöjda i sina tält med likasinnade(?).
Tänk att tre veckor, snart, kan kännas som en evighet. Man kan minst sagt säga att det flutit mycket vatten under broarna sedan vi tiggde till oss toalettpapper på Quality Hotell i Arlanda Stad.

Detta toapapper har förresten räddat oss alla här nere. Vill inte tänka på vad vi hade gjort om de inte valt att donera 11 tätt rullade, stora rullar åt oss. Tackar för det, Quality Hotell.
Nu är snart även de sista medlemmarna i teamet på väg hemåt igen. Ett par dagar ytterligare får vi dock njuta av Tacloban och dess utmaningar…

 

Ordförklaring

OSOCC - On-site Operations Coordination Centre. Ledningskontor.

OCHA - Office for the Coordination of Humanitarian Affairs. FNs kontor för humanitärt bistånd.