Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Skogsbrandens väg mot förödelse

Hur kunde branden bli så stor? Många frågar sig vad som kunde gjorts annorlunda för att förhindra katastrofen. Inte minst de räddningstjänster som genomförde de första insatserna.

Reagerar på missvisande mediebild

I medierapporteringen från skogsbranden kom mycket att handla om den nya insatsledningen som berömdes.

Samtidigt – om inte direkt så indirekt – att det mesta gick snett under den tidigare insatsledningen.

Var inte rädd för att dra på från början

Länsstyrelsen i Västmanland hade aldrig tidigare gått upp i krishanteringsorganisation. Då – mitt i semestern – låg plötsligt Sveriges största skogsbrand i modern tid i händerna på beredskapsdirektör Ingela Regnell och hennes tre medarbetare på funktionen för samhällsskydd och beredskap.

Viktigt att vara på plats i Ramnäs

– Man fick upp ögonen för vad samhället kan göra. Vilka resurser det finns, hemvärnet, militären och utan FRG vete tusan hur det fungerat. Lärorikt, säger Agneta Kumlin, närpolischef i Sala.

Brandriskskalan 1-5E inget för räddningstjänsten

Från och med söndagen hade insatsledningen stöd av skogsbrandsexpertis som bidrog med prognoser för hur branden kan förväntas bete sig de närmaste timmarna.

Chefen ska inte peta i detaljer

I Ramnäs skapades en gigantisk organisation, sannolikt den största någonsin inom svensk räddningstjänst.

Behövs nationell ledningsresurs

– Jag tycker att det skulle finnas ett nationellt stöd för ledning som kan avropas. Det är orimligt att varje kommun ska bygga upp en ledningskapacitet för att kunna hantera något liknande det här.

Med fokus på tydligt ledarskap

– Svensk räddningstjänst tror man ska jobba max sex timmar som räddningsledare och sen bli avlöst för det finns ingen som orkar mer. Men då har man inte förstått vad det handlar om.

Information kräver stora resurser

Information och kommunikation kräver mycket mer resurser än man kan föreställa sig. Det är en av många lärdomar Sala kommun dragit efter skogsbranden.

FRG viktig resurs

Frivilliga blev en viktig resurs under skogsbranden. Med FRG Västmanland som samordnande engagerades frivilliga resursgrupper från hela Mellansverige.

Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Kontakt
Redaktionen