Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Sverige dåligt söka bidrag till krisberedskap

BRYSSEL
EU har årligen 65 miljoner kronor i potten till förebyggande och förberedande åtgärder för att höja krisberedskapen.

Melin gillar verkstad

JÖNKÖPING  Larm vid självmordsrisk, förlarm och det populära Fip-konceptet – Jönköpings ställföreträdande räddningschef Göran Melin har varit med och snickrat ihop flera av de senaste årens innovationer inom svensk räddningstjänst.

Revinges och Sandös framtid ses över

MSB ser över utbildningsverksamheten. Översynen ska bland annat titta på effekter av förändringar på MSBs verksamhetsställen i Revinge och Sandö.

Skogsbrandens väg mot förödelse

Den 31 juli startade den skogbrand som skulle bli den största i modern tid. Den kulminerade fyra dygn senare under den "svarta måndagen". Då hade 14 000 hektar skog ödelagts.

Skogsbrandens väg mot förödelse

Hur kunde branden bli så stor? Många frågar sig vad som kunde gjorts annorlunda för att förhindra katastrofen. Inte minst de räddningstjänster som genomförde de första insatserna.

Reagerar på missvisande mediebild

I medierapporteringen från skogsbranden kom mycket att handla om den nya insatsledningen som berömdes.

Samtidigt – om inte direkt så indirekt – att det mesta gick snett under den tidigare insatsledningen.

Var inte rädd för att dra på från början

Länsstyrelsen i Västmanland hade aldrig tidigare gått upp i krishanteringsorganisation. Då – mitt i semestern – låg plötsligt Sveriges största skogsbrand i modern tid i händerna på beredskapsdirektör Ingela Regnell och hennes tre medarbetare på funktionen för samhällsskydd och beredskap.

Viktigt att vara på plats i Ramnäs

– Man fick upp ögonen för vad samhället kan göra. Vilka resurser det finns, hemvärnet, militären och utan FRG vete tusan hur det fungerat. Lärorikt, säger Agneta Kumlin, närpolischef i Sala.

Brandriskskalan 1-5E inget för räddningstjänsten

Från och med söndagen hade insatsledningen stöd av skogsbrandsexpertis som bidrog med prognoser för hur branden kan förväntas bete sig de närmaste timmarna.

Chefen ska inte peta i detaljer

I Ramnäs skapades en gigantisk organisation, sannolikt den största någonsin inom svensk räddningstjänst.

Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Kontakt
Redaktionen