Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Principerna har blivit ett mantra

– Det som fått ökad aktualitet genom Putins härjningar det är att krisberedskapen är grunden för den höjda beredskapen. Därför är bristerna som framkommit genom skogsbranden allvarliga, säger Aud Sjökvist.

MSB svarar på kritiken

Aud Sjökvist ger ett exempel på hur man absolut inte ska läsa risk- och sårbarhetsanalyser.

Vill ha nationell frivillig-Tib

FRG:s koncept fungerar vid större samhällsstörningar, men mycket kan förbättras.

"Förstod inte hur stor branden var"

Bristande lägesbild – räddningsledningen förstod inte hur stor branden var – och brister i samordningen av de resurser som fanns bidrog till att skogsbranden i Västmanland blev den största i modern tid.

Genusforskaren som blev brandman

Genusforskaren Anneli Häyrén har studerat räddningstjänsten i flera år. Nu är hon själv brandman på deltid.

Ett måste få med frivilliga

Vi är fast i vår myndighetsroll som bärare av ansvar. Hur gör vi för att släppa in de spontanfrivilliga? Hur ändrar vi attityder hos allmänheten till att man agerar tills räddningstjänst eller ambulans kommer?

"Ni måste börja planera"

I regeringens försvarsproposition betonas att planeringen för civilt försvar måste komma igång.

– Det innebär att alla myndigheter som har ett beredskapsansvar måste börja planera för kriget, inte för någon kris utan för kriget, säger Björn Körlof, MSB.

Tog fram ny metod för analys av toxiner

Genom ett 2:4-projekt har flera myndigheter kunnat ta fram nya, snabbare metoder för kemisk analys av gifter som orsakar botulism och mjältbrand.

Så kan frivilliga nyttjas

MSB har ska ta fram en guide för hur frivilliga kan engageras inom krisberedskapen.

Larmet urkopplat vid Eksjö-branden

Omständigheterna kring den kraftiga branden i Eksjö gamla trästad i augusti granskas nu i flera utredningar. Bland annat har det visat sig att fastigheten var skyddad med automatlarm fram till för bara några år sedan.

– Det måste självklart tittas på, säger Marianne Stålheim som är handläggare på MSB.

Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen