De i Hamre som drabbats av brandskum i dricksvattnet är besvikna på kommunens agerande. Särskilt beslutet att lägga ansvaret för provtagning och sanering på villaägaren vars hus brann upp.
Försiktighetsprincipen har blivit åtskruvad ett snäpp. Det säger Lennart Juhlin, räddningschef i Norrhälsinge räddningstjänst efter insatsen i Hamre, där dricksvattenbrunnar förorenades av brandskum.
– Det är inte bra om något släckvatten kommer ner i grundvattnet, men skum är värre eftersom det dessutom tvättar ur och för med sig miljöfarliga ämnen vid en brand.
Räddningstjänsten Storgöteborg har skaffat ett nytt larmställ där det yttre skiktet kan plockas av direkt på olycksplats och därmed ger brandmännen bättre skydd mot skadliga ämnen.
Åskådare som fotograferar och filmar med mobiltelefonen på olycksplatser har blivit ett allt mer uppmärksammat problem.Men trots mångas frustration över företeelsen är beteendet svårt att komma åt, både för räddningspersonal och lagstiftare.
Det är inte bara fotograferande allmänhet som är ett problem vid olyckor.Ett annat är drönare som kretsar i luften.
Det knakar i fogarna på Kiruna brandstation. Bokstavligt.Stora sprickor sprider sig på ett tiotal ställen, vissa flera centimeter breda.
Stormar, skyfall, åskoväder, hög värme, snöoväder.Extremväder har blivit vanligare i olika skepnader.
Deltidsbrandmän som saknar utbildning i Räddningsinsats är inte helt ovanligt.
Målet är samordning av samhällets resurser att hantera olyckor och kriser.Det teoretiska underlaget finns. Nu är det dags att styra mot förverkligande.