Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Så fördelas kommande krisberedskapsanslag

MSB har fattat preliminärt beslut om fördelning av krisberedskapsanslaget. 436 miljoner kronor är därmed öronmärkta bidrag under de närmaste fyra åren.

Möjligt att förelägga om takskydd med stöd av LSO

Kan man förelägga om takskyddsanordning med stöd av Lagen om skydd mot olyckor?
– Vi tror det finns möjlighet, men är långt ifrån säkra på utgången och ser gärna att det prövas, säger Patrik Perbeck, enhetschef på MSB.

Skiljer sotning och kontroll

Fler kommuner skiljer rengöring och brandskyddskontroll åt vid upphandling. Två som gjort det är Södertörns brandförsvarsförbund och Storgöteborgs räddningstjänst.

Knopargajarna blir fler med eget nätverk

Redan 2008 startades nätverket Knopargajarna för kvinnliga sotare. Då var man inte så många men sedan dess har antalet kvinnor inom yrket mer än fördubblats. Bland annat genom en Facebook-sida har nätverket har fått ny skjuts.

Efterlyser operativt krisberedskapsanslag

Det var två saker som kom upp när länsstyrelsen i Västmanland, Sveriges kommuner och landsting och MSB i slutet av november inbjöd till seminarium för att tillvarata och utbyta erfarenheter från den stora skogsbranden.

"Förstod inte hur stor branden var"

Bristande lägesbild – räddningsledningen förstod inte hur stor branden var – och brister i samordningen av de resurser som fanns bidrog till att skogsbranden i Västmanland blev den största i modern tid.

Ministern som ska styra krisberedskapen

Den nya regeringen samlar krisberedskapen på justitiedepartementet. MSB lämnar försvarsdepartementet och hamnar tillsammans med polisen och Kustbevakningen under den nye inrikesministern.
– Det handlar delvis om myndighetsstyrning. Redan idag samarbetar polisen och Kustbevakningen och MSB, som har ett övergripande ansvar, men det blir effektivare myndighetsstyrning av att det är samordnat på en minister, säger Anders Ygeman.

Systematisk uppskalning viktigast

– Den absolut viktigaste erfarenheten är att vi måste bygga ett system för uppskalning av insatser. En systematisk uppskalning är absolut nummer ett.

Vi litar för mycket på nätet

På internet lever vi inte som vi lär. Vi säger att vi inte litar på företeelser på nätet men det hindrar inte att vi använder dem.


– Det finns en tydlig diskrepans mellan uttalad tillit och praxis. Man kan vara väldigt kritisk mot ett system, men använder det i praktiken.

Helikopterbranschen vill diskutera rutiner

Många räddningschefer tvekar ofta av ekonomiska skäl att använda helikoptrar. Men ju tidigare det sker ju lägre blir kostnaderna säger helikopterbranschen. Deras råd är att bygga upp ett samarbete innan det börjar brinna.

Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Kontakt
Redaktionen