Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Enig räddningstjänst: vi behöver bli bättre på skogsbrand

Tre månader efter den stora skogsbranden samlades återigen räddningstjänstfolk från hela landet i Ramnäs. MSB och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) hade bjudit in till seminarium/workshop om branden.
– Seminariet gav intressanta och engagerade diskussioner, säger Anders Granström, SLU.

– Jag ville bara bli behandlad som alla andra

– Jag hade ett skitliv i 20 år och bestämde mig för att ha ett bra liv i fortsättningen. Då ska inte andra få sätta käppar i hjulet.
Det säger Lukas Svärd, 34. Han föddes som flicka.

- Räddningstjänsten granskas oftare

Frivilliga insatser var oerhört värdefulla, en insats utan gnäll, bra att räddningstjänsten granskas, behov av helikopter för att överblicka branden.

Finns ingen tillsyn av sotningen

Det finns ingen tillsyn av sotningsverksamheten.
– Det är ett generellt systemproblem när kommunala verksamheter läggs ut på entreprenad. Om vi inte ska få samma debatt som inom äldrevården måste kommunerna skaffa sig kontroll.

Höjd beredskap hos ERCC

BRYSSEL· EUs beredskap har fått resurser att agera snabbt. Numera finns bemanning dygnet runt. Ambitionen är vara att medlemsländernas nav för internationella insatser och bistånd.

Vill se svenska satsningar på övningar

BRYSSEL
Sverige är bra på att öva metodiskt, men prioriterar inte internationellt övningssamarbete förrän vi måste.

Melin gillar verkstad

JÖNKÖPING  Larm vid självmordsrisk, förlarm och det populära Fip-konceptet – Jönköpings ställföreträdande räddningschef Göran Melin har varit med och snickrat ihop flera av de senaste årens innovationer inom svensk räddningstjänst.

Skogsbrandens väg mot förödelse

Den 31 juli startade den skogbrand som skulle bli den största i modern tid. Den kulminerade fyra dygn senare under den "svarta måndagen". Då hade 14 000 hektar skog ödelagts.

Reagerar på missvisande mediebild

I medierapporteringen från skogsbranden kom mycket att handla om den nya insatsledningen som berömdes.

Samtidigt – om inte direkt så indirekt – att det mesta gick snett under den tidigare insatsledningen.

Var inte rädd för att dra på från början

Länsstyrelsen i Västmanland hade aldrig tidigare gått upp i krishanteringsorganisation. Då – mitt i semestern – låg plötsligt Sveriges största skogsbrand i modern tid i händerna på beredskapsdirektör Ingela Regnell och hennes tre medarbetare på funktionen för samhällsskydd och beredskap.

Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen