Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Antibiotikaresistens risk som hotar samhällets funktionalitet

Antibiotikaresistens är en allvarlig risk som hotar samhällets funktionalitet. Det anser MSB i en ny rapport som analyserar antibiotikaresistens utifrån ett scenario med ökad förekomst av multiresistenta tarmbakterier i befolkningen.

– Antibiotika räddar liv. Resistenta bakterier gör att vi håller på att förlora den förmågan, säger Kerstin Borg, analytiker vid MSB och författare till rapporten.

Rysk beredskap tar hjälp av Lunds universitet

Ryssland tar hjälp av Lunds universitet för att förbättra beredskapen inför terrordåd, kärnkraftsolyckor och andra oförutsedda händelser som kan leda till att radioaktiv strålning som ska stärkas.

Vill kriminalisera vägran att lyda på olycksplats

"Kriminalisera vägran att lyda polis eller annan behörig personal vid olycksplatser". Det skriver Maria Abrahamsson (M) i en motion till riksdagen med anledning av larmen om att människor i stället för att underlätta insatser ställer sig i vägen och filmar olyckorna.

”Förbjud olycksfotograferingen”

Både Brandmännens Riksförbund och Kommunal vill förbjuda allmänhetens mobilfotografering på olycksplatser. Enligt Peter Bergh som är ordförande för BRF pågår nu intensiv uppvaktning av politiker för att stävja problemet.

Nya byggnader ger verklighetstrogna övningar

Varm rökövning i container har gjort sitt.
– Vi vill jobba så verklighetstroget som möjligt och ge övningarna dynamik, säger Fredrik Johansson, lärare i Revinge.

Värvningskampanj för test av brandvarnare

En sms-tjänst kan påminna dig om att testa om brandvarnaren fungerar.

Skarp övning med ammoniakutsläpp

Miljökraven är strikta på MSBs skolor. Men ibland behövs skarpa övningar.
– Det är vattenfri ammoniak som ska hanteras. Men utsläppen blir mindre än i en större ladugård, säger Ola Bonder, lärare på Revinge, när allvaret förbereds.

Malmö går på knäna: "Ser stora problem sex-tolv månader fram"

Personal går på knäna, 24 tillfälliga boenden har öppnats, 1 300 står i kö för SFI-utbildning. På längre sikt behövs mycket fler permanenta bostäder och skolplatser.
Malmö stad är hårt ansträngt av flyktingströmmarna.

Insatsstyrka byggde ankomstcentral i Malmö

Lasse Ekfeldt har byggt läger på internationella insatser.
Ankomstcentralen utanför Centralstationen i Malmö var något nytt.

Flyktingbarn på Revinge

Malmö stad har akut öppnat en mängd nya boenden för ensamkommande flyktingbarn. Ett är på MSBs skola i Revinge där 50 platser upprättats i skolans lokaler.

Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Kontakt
Redaktionen