Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Grib - teori och törst efter praktik

SANDÖ · Diskussionerna och utredningarna pågick länge.
Men nu är förändringen genomförd. Utbildningen för deltidsbrandmän har kortats ner till sex veckor och genomförs i åtta regioner.
Tjugofyra7 besökte en av de första utbildningarna i Sandö.

Så tycker vi om utbildningen

Tjugofyra7 frågade några som var inne på andra veckan av utbildningen.

Olyckan ur ny synvinkel

Användning av drönare har ökat kraftigt de senaste åren, och det spås bara vara början. Billiga farkoster har blivit allmängods, samhälls​nyttan finner allt fler områden där drönaren kan vara en effektiv resurs.
Samtidigt anser många att regelverken motverkar möjligheten att använda drönare för samhällets bästa.

"Hjälper till att göra insatsen effektivare"

En del använder, andra är nyfikna. MSB fick många frågor och såg samtidigt nyttan med tekniken. Nu har det tagits fram en vägledning för användning av drönare inom räddningstjänsten.

Kameror och sensorer

Till en drönare kan det kopplas en rad olika bild och mätinstrument.

Sparar tid och pengar

Skogsstyrelsen har 70 drönare i myndigheten. Det ger bättre skogsvård, sparar pengar och i förlängningen ökas också avkastningen, anser skogskonsulent Anton Holmström.

Här kan drönare användas vid insats

Drönare kan vara ett arbetsverktyg vid olika insatser. Här är några exempel:

När man skulle behövt en helikopter - då är drönaren bra

Enkel att använda och snabba beslutsunderlag.
– Drönaren är jädrigt bra för att ge information till enskilda insatsledare, för att reka och göra lägesbedömning, säger Daniel Axelson, insatsledare i Södra Bohusläns räddningstjänst.

FAKTA-LAGAR

Tre lagar påverkar användningen av drönare.

FAKTA-TERMER

Flygfarkosten har i officiella sammanhang olika benämningar. Man skiljer på benämningen av själva farkosten och hela systemet som även innefattar styrmedel från marken, pilot, datalänkar med mera.

Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen