Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

147 miljoner till nya krisberedskapsprojekt

MSB har beviljat bidrag till utvecklingsprojekt ur det så kallade krisberedskapsanslaget med ytterligare drygt 78 miljoner för 2017 och drygt 147 miljoner över 2019.

"Ut ur brandkårsbubblan"

Räddningstjänsterna måste ur brandkårsbubblan och bli aktivare i samhällsutvecklingen.
Det skriver Per Widlundh, före detta förbundsdirektör på Räddningstjänsten Syd, i Tjugofyra7s blogg.

Fredric Jonsson ny beredskapsdirektör

Fredric Jonsson blir ny beredskapsdirektör vid länsstyrelsen i Jönköping.

Hinderbanelopp med inriktning på räddning

Räddningsloppet blir verklighet i Piteå 20 maj. Ett hinderbanelopp med inriktning på räddning

A-skum akut giftigt

B-skums skadlighet för miljön har visat sig genom förorenade grundvattentäkter. En studie MSB och Kemikalieinspektionen låtit göra visar att A-skum inte nödvändigtvis är mindre akutgiftiga än B-skum. Vid 0,001 volymprocent av ett Cafs-skum i vattnet dör hälften av alla fisk­embryon.

Målet ersätta skum

Alla brandsläckningsskum har en negativ inverkan på miljön. Därför har centrala miljömyndigheter tillsammans med MSB som mål att på sikt få bort all skumanvändning.

Skadestånd på väg bli vanligare

Det finns tecken på att Sverige är på väg mot det amerikanska systemet med skadestånd. Det kan leda till att räddningsledare i framtiden ställs inför en skadeståndsproblematik.

Om lösenord

Ett bra lösenord är unikt. Det är långt (mer än tio tecken), komplext och ovanligt.

Om ID-kapning

Det finns inget enkelt sätt att skydda sig mot ID-kapning.

Fångad av nätet

Att datorsystemet på jobbet tvingar medarbetarna att med jämna mellanrum byta lösenord i datorn kan vara en säkerhetsrisk.
– Det är vansinne! Varför ska du byta om du har ett bra och starkt lösenord? Det är bara frustrerande, säger Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på IIS, internetstiftelsen i Sverige.

Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Kontakt
Redaktionen