Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Konferens främjar nordisk mångfald

Den 6-7 november i Malmö hålls den första nordiska konferensen om jämställdhet och mångfald i räddningstjänsten.

Cybersäkerhet en fråga om överlevnad

– Handlingsplanen vi ska leverera är en existentiell fråga. Om inte vi visar vår uppdragsgivare att vi tillsammans klarar av att hantera frågor om kompetens ska man fundera på om vi har de rätta uppdragen

"Motvalls" är guld värd

Var inte passiv och naiv. Ifrågasätt om all digitalisering verkligen gagnar verksamheten.
– Vi gör enormt mycket digitalisering som vi kanske bara inte skulle göra. Som vi inte vet varför vi gör och hur vi borde göra bättre, säger Katarina Gidlund, digitaliseringsforskare och professor i informatik.

Scada-säkerhet eftersatt

De flesta vanliga användare vet att man måste skydda sin dator och ha uppdaterade virusskydd. Men inom fastighetsautomation, Scada-system, är säkerheten fortfarande eftersatt.

Snabb resa för ambulanssjukvården

På bara drygt ett år lyckades ambulansbolaget AISAB i Stockholm erövra en eftertraktad ISO-certifiering för sitt informationssäkerhetsarbete.
—Vi fick ökad patientsäkerhet och tryggare personal, säger bolagets administrative chef Henrik Lindlöf.

"Ät elefanten i bitar"

Allt behöver inte göras på en gång, säger Rose-Mharie Åhlfeldt som forskar om informationssäkerhet vid Högskolan i Skövde.
—Verktygen finns, våga börja att äta elefanten.

Säkrast inte lämna ut hemliga uppgifter

Vid en upphandling där leverantören ska hantera hemliga uppgifter av betydelse för rikets säkerhet ska samråd begäras med Säpo eller Försvarsmakten. De avgör om upphandlingen får genomföras.

Efterlängtad ny säkerhetsskyddslag

Den 1 april nästa år träder en ny säkerhetsskyddslagstiftning i kraft.
– Den är efterlängtad. Den gamla har passerat bäst före sedan länge och det här är ett väsentligt kliv uppåt i säkerhetsskyddet, säger Martin Waern, jurist på Must.

Kunskaperna måste öka

– Det finns mer än ett exempel från bränderna i år att elden har varit under kontroll och sedan blossat upp igen. Det är tragiskt att man haft branden nertagen och sen missat eftersläckningen.
Det berättar Anders Granström, skogsbrandsexpert vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå.

EU ska höja kapaciteten

Stödet till Sverige var det senaste decenniets största EU-insats mot skogsbränder, räknat i personal den största någonsin.

Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen