Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

"Hjälper till att göra insatsen effektivare"

En del använder, andra är nyfikna. MSB fick många frågor och såg samtidigt nyttan med tekniken. Nu har det tagits fram en vägledning för användning av drönare inom räddningstjänsten.

Kameror och sensorer

Till en drönare kan det kopplas en rad olika bild och mätinstrument.

Sparar tid och pengar

Skogsstyrelsen har 70 drönare i myndigheten. Det ger bättre skogsvård, sparar pengar och i förlängningen ökas också avkastningen, anser skogskonsulent Anton Holmström.

Här kan drönare användas vid insats

Drönare kan vara ett arbetsverktyg vid olika insatser. Här är några exempel:

När man skulle behövt en helikopter - då är drönaren bra

Enkel att använda och snabba beslutsunderlag.
– Drönaren är jädrigt bra för att ge information till enskilda insatsledare, för att reka och göra lägesbedömning, säger Daniel Axelson, insatsledare i Södra Bohusläns räddningstjänst.

FAKTA-LAGAR

Tre lagar påverkar användningen av drönare.

FAKTA-TERMER

Flygfarkosten har i officiella sammanhang olika benämningar. Man skiljer på benämningen av själva farkosten och hela systemet som även innefattar styrmedel från marken, pilot, datalänkar med mera.

Brödraskap granskat igen

Det finns grupper i Sverige som är associerade till Muslimska brödraskapet. De är främst ett integrationsproblem genom att de vill bygga upp ett parallellsamhälle och har lyckats få myndigheters stöd. Det framkommer i en ny forskningsrapport

Fortsatt forskning om islamistisk påverkan

MSB kommer att fortsätta forskningen om islamistisk informationspåverkan i 3-4 år framåt. Närmast väntar ett nytt projekt om samhällets sårbarheter.

Ny lag kan stävja olycksfotografering

Sedan årsskiftet är det brottsligt att sprida vissa integritetskränkande bilder.
Den nya lagen väcker hopp om en minskning av det omdiskuterade beteendet att fotografera vid olycksplatser.

Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen