Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

"Ät elefanten i bitar"

Allt behöver inte göras på en gång, säger Rose-Mharie Åhlfeldt som forskar om informationssäkerhet vid Högskolan i Skövde.
—Verktygen finns, våga börja att äta elefanten.

Säkrast inte lämna ut hemliga uppgifter

Vid en upphandling där leverantören ska hantera hemliga uppgifter av betydelse för rikets säkerhet ska samråd begäras med Säpo eller Försvarsmakten. De avgör om upphandlingen får genomföras.

Efterlängtad ny säkerhetsskyddslag

Den 1 april nästa år träder en ny säkerhetsskyddslagstiftning i kraft.
– Den är efterlängtad. Den gamla har passerat bäst före sedan länge och det här är ett väsentligt kliv uppåt i säkerhetsskyddet, säger Martin Waern, jurist på Must.

Kunskaperna måste öka

– Det finns mer än ett exempel från bränderna i år att elden har varit under kontroll och sedan blossat upp igen. Det är tragiskt att man haft branden nertagen och sen missat eftersläckningen.
Det berättar Anders Granström, skogsbrandsexpert vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå.

EU ska höja kapaciteten

Stödet till Sverige var det senaste decenniets största EU-insats mot skogsbränder, räknat i personal den största någonsin.

– Titta inte bara på skogsbrand

Det luftburna stödet till skogsbränderna var det största någonsin. Nu diskuteras vilka resurser Sverige behöver i framtiden.

Skogsbränderna - här är alla artiklar

Här är länkar till alla artiklar om skogsbränderna sommaren 2018, om det efterföljande arbetet, utredningar med mera.
Senaste artikel oktober 2019.

159 bränder i Jämtland

Det var en sommar som inte liknande några tidigare.
Ifjol hade räddningstjänsten Jämtland 31 markbränder, i år 159.

"Vi har lärt oss en hel del"

Branden i Kårböle i Ljusdals kommun blev den enskilt största av sommarens alla skogsbränder. Det var också den enda där länsstyrelsen tog över ansvaret för ledningen.

JAS-bomber kvävde elden

När larmen från skogsbranden började att dugga in anade Moras räddningschef Johan Szymanski knappast att han snart skulle leda ett historiskt släckningsarbete — med bombning av JAS Gripen.

Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen