Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Risk för vattenbrist

Den extremt varma och torra sommaren gjorde att rekordmånga, en tredjedel av landets kommuner, införde bevattningsförbud.

Psykologiskt försvar blir myndighet

Det psykologiska försvaret blir åter en egen myndighet föreslår regeringen.

Regeringen ska lösa problemet med A-kasseregler för deltidare

Regeringen mer eller mindre lovar att lösa problematiken med A-kasseregler för deltidsbrandmän.

Resurser för att hantera skogsbränder ses över

Framtida behov av materiel, personalförsörjning och brandbekämpning från luften ska analyseras av och redovisas av MSB till regeringen.

Himlen måste sakna en ängel

– Jag vill sprida ett budskap om hopp. Att man inte ska ge upp och att det kan bli mycket bättre än man tror även om det ser väldigt mörkt ut.

MSB ger ut handbok i att möta påverkan

– Jag känner mig trygg i att vi har gjort ett bra arbete. Däremot är det omöjligt att mäta om det är tillräckligt eller inte.
Det säger Mikael Tofvesson, biträdande avdelningschef som lett arbetet med att förhindra att det svenska valet påverkas av främmande makt.

Kommuner tvingas in i systemledning

Statens och kommunernas styrning av räddningstjänsten blir skarpare
Övertagande av räddningstjänst och tillsyn över kommunerna flyttas från länsstyrelsen till MSB
Alla räddningstjänstorganisationer måste ingå i en systemledning
Bestämmelserna för rökdykning ses över
Ändringar i reglerna så att A-kassan inte blir ett hinder

MSB lovar kraftsamla

Räddningstjänsten ska få högre prioritet hos MSB. Det lovade myndighetens nye generaldirektör under Brand-konferensen i Göteborg i slutet av maj.

SOS Alarm föreslås ansvara för 112

En ny författningsstyrd nationell alarmeringsfunktion, ny alarmeringslag. Och med SOS Alarm som ansvarigt för alarmeringstjänsten.Det föreslås i den senaste 112-utredningen.

Med Sitac nyttjas helikoptern effektivt

En erfarenhet från skogsbranden i Västmanland 2014 var att samverkan mellan räddningsledningen och de flygande enheterna inte fungerade.
För att det inte ska upprepas har befäl inom räddningstjänsten utbildats i Sitac-modellen som används internationellt vid skogsbrandsbekämpning.

Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen