Antalet kvinnor i räddningstjänsten blir fler – men det går sakta. 1997 anställdes den första kvinnan som heltidsbrandman och 2017 var de 251, eller 5 procent av landets 4 881 heltidsbrandmän. Med nuvarande takt skulle MSBs mål om 40 procent kvinnor inom heltid ta 105 år.
– Jag tycker verkligen kvinnor ska försöka bli brandmän om de vill. Det är ett fantastiskt jobb.Det säger Michaela Tjernberg, som 1997 blev landets första kvinnliga heltidsbrandman.
Målet är likhet i organisation, arbetssätt, nomenklatur – egen och samlad kraft ska ökas.Det handlar om ett projekt för enhetligt ledningssystem inom kommunal räddningstjänst som MSB startat.
Kunskap om olycksfall i hem- och fritidsmiljö har gått förlorad de senaste åren, ingen myndighet har i dagsläget det övergripande ansvaret.
Skogsbränderna i somras bekräftar många av förslagen i räddningstjänstutredningen.
Stort intresse och en premiärkull av elever med blandad sammansättning.Så blev det när Storumans folkhögskola startade en årslång preppersutbildning.
Inför sommaren kommer MSB med en ny vägledning i skogsbrandssläckning.Den tar bland annat fasta på vad som gick mindre bra under släckningsarbetet förra sommaren.
Ida Texell slutar som förbundsdirektör i brandkåren Attunda.
De pratar slang hela dagarna.Och bidrar till att landets skogsbrandsdepåer återställs.– Vi har lärt en del. Om slang, säger Filip Pallin, 19.
I Kristinehamn tar det 9,5 minuter för ambulansen att komma till olycksplats, i Tranås 7,1 minuter för räddningstjänsten.