Normalt blir det motsvarande 45 varv runt jorden på ett år, skogsbrandsåret 2018 blev det tio varv till. Frivilliga flygkåren spanar flitigt på både civila och militära uppdrag. Men för framtiden skymtar orosmoln på flyghimlen.
Höja den egna kompetensen och kunna stötta räddningstjänsten på rätt sätt.Det är ambitionen när LRF-avdelningar i Sala startar studiecirkel i brandberedskap.
För att bemästra skogsbränder behövs mycket folk.Räddningstjänsten Sala-Heby höjer numerären genom att bilda skogsbrandsvärn.
– Har samverkan blivit krishanteringens slasktratt?Den utmanande frågan ställde forskaren Christian Uhr.
Från för dyrt till nödvändigt.Skogsbränderna i somras förändrade perspektivet på internationell samverkan.
52 kommuner med cirka 130 brandstationer i en systemledning.Det kan bli verklighet med räddningsregion Bergslagen.
Fler brandmän ska utbildas, säger regeringen.Men det kräver också att räddningstjänsterna klarar att rekrytera.
MSB har fått mer pengar till utbildning.Det gör att det under 2019 kan utbildas 150 deltidsbrandmän fler än tidigare planerat.
De frivilliga gjorde viktiga insatser vid sommarens skogsbränder. Samtidigt innebär de en stor utmaning för räddningstjänsten. Hur många behövs och vad kan de bidra med? Är det ibland mer folksamling än kraftsamling?
Frivilliga kan vara avgörande för att klara en katastrof. De kan också i vissa lägen bli en belastning och hos räddningstjänsten finns en kluvenhet i inställningen till dem. De stora frågorna är spontanfrivilliga och förhållandet frivillighet och ersättning.