Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Utbildningskonferens på Sandö

En utbildningskonferens på MSB Sandö samlade ett 20-tal utbildningsansvariga från olika räddningstjänster i den norra regionen, från Mälardalen och norrut.

Specialfordon i stället för cykelkärra

En cykelkärra har varit första utryckningsfordon för att transportera skadade till sjukvård. Nu har räddningsvärnen på Kalvsund och Grötö fått specialanpassade räddningsfordon för snabbare insatser.

Svårt lära från olyckor

GÖTEBORG

Allt fler gör olycksundersökningar men lärandet – att sprida erfarenheter och lärdomar i organisationen går fortfarande trögt.

Kriser kräver annan ledning

Vid stora olyckor och kriser fungerar inte traditionella kommandostrukturer.

I stället handlar ledningen om att samordna och ensa alla aktörer som arbetar utifrån egna problemtolkningar och mål.

Fördröjningarna från Tsunamin ska inte upprepas

STOCKHOLM

Obeslutsamheten och fördröjningarna vid tsunamikatastrofen 2004 ska inte upprepas vid nästa kris. Det har kriskansliet som uppgift att förhindra.

Brand bland fritidsbåtar blev dyr

Enligt tidningen Båtliv har en genomsnittlig fritidsbåt ett försäkringsvärde av 72.000 kronor. Om klassen ”liten båt” räknas bort blir genomsnittsvärdet 135.000 kr.
Det rör sig alltså om stora ekonomiska värden när en brand sprider sig i ett båtupplag.

Brandskydd för båtupplag tillräckliga

Varje år rapporteras om allvarliga bränder på uppläggningsplatser för fritidsbåtar. En brand i en upplagd trä- eller plastbåt sprider sig snabbt och ofta blir flera båtar förstörda.
De rekommendationer som finns om brandskydd vid uppläggning av fritidsbåtar är gamla, från 1983.
– Men de är tillräckliga, säger Björn Albinson, MSB.

Från fiasko till succé för utskälld lärobok

En svindlande pedagogisk resa. Så beskriver Anna-Lena Göransson sitt forskningsprojekt om när ett skiftlag läste boken Taktik, ledning och ledarskap, Räddningsverkets kanske mest utskällda publikation.

Satsa på mikro­övningar

Måste alla övningar vara så stora? Lär man sig mer för att övningen är stor?

Det tror inte forskarna Eric Carlström och Johan Berlin som i stället vill satsa på mikroövningar.

Samverkan som retorik fungerar inte

Göteborg

Samverkan har blivit ett modeord som förekommer i styrdokument på alla nivåer i samhället. Men formuleringarna är alltför luddiga och motverkar sitt syfte.

I verkligheten sker nästan ingen samverkan alls på olycksplatser. Det är först när alla har väl definierade uppgifter som verklig samverkan blir möjlig.

Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen