Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Brandskydd för båtupplag tillräckliga

Varje år rapporteras om allvarliga bränder på uppläggningsplatser för fritidsbåtar. En brand i en upplagd trä- eller plastbåt sprider sig snabbt och ofta blir flera båtar förstörda.
De rekommendationer som finns om brandskydd vid uppläggning av fritidsbåtar är gamla, från 1983.
– Men de är tillräckliga, säger Björn Albinson, MSB.

Från fiasko till succé för utskälld lärobok

En svindlande pedagogisk resa. Så beskriver Anna-Lena Göransson sitt forskningsprojekt om när ett skiftlag läste boken Taktik, ledning och ledarskap, Räddningsverkets kanske mest utskällda publikation.

Satsa på mikro­övningar

Måste alla övningar vara så stora? Lär man sig mer för att övningen är stor?

Det tror inte forskarna Eric Carlström och Johan Berlin som i stället vill satsa på mikroövningar.

Samverkan som retorik fungerar inte

Göteborg

Samverkan har blivit ett modeord som förekommer i styrdokument på alla nivåer i samhället. Men formuleringarna är alltför luddiga och motverkar sitt syfte.

I verkligheten sker nästan ingen samverkan alls på olycksplatser. Det är först när alla har väl definierade uppgifter som verklig samverkan blir möjlig.

Leksand kan självskydd – få allvarliga olyckor

Inga svåra bostadsbränder på flera år. Räddningstjänstens arbetstid under insats har minskat med 80 procent.
Invånarna i Leksand tycks ta ansvar för sitt eget skydd.
– Intresset för utbildning har varit stort. Från byarna har de ringt som tokiga, säger Mats Brolin.

Förbud mot gasoldriven sprej övervägs

MSB vill förbjuda punkteringssprejer med gasol som drivgas från 1 juli nästa år. Omöjligt anser tillverkarna eftersom det i dagsläget saknas alternativ.
Dödsfallen har skakat om däcksbranschen och efter olyckan i Jordbro vädjade Däckspecialisternas riksförbund på sin hemsida om ett tillfälligt säljstopp av punkteringssprej. I januari rekommenderade Svensk bensinhandel sina medlemmar att ta bort punkteringssprejerna ur sitt sortiment tills myndigheterna är färdiga med sina utredningar.

Ökad risk med punkteringssprej

Karlstad

Punkteringssprej i däck kan utgöra en ökad risk vid brand. Det konstaterar MSB efter ett test där det eldades däck med och utan punkteringssprej.Ett fall resulterade i en nästan meterlång sticklåga från ventilen, ett andra i en explosion och ett brinnande gasmoln.

Mångfaldsfrågorna i fokus för MSB på Pride-festivalen

Att öka mångfalden inom räddningstjänsterna står högt på MSB:s dagordning och som ett led i arbetet medverkade MSB i årets upplaga av Pride-festivalen i Stockholm tillsammans med bland andra Storstockholms brandförsvar och Räddningstjänsten syd.

Skred kostade halv miljard

Kostnaderna för skredet vid E6 i Småröd 2006 har beräknats till 158 miljoner kronor. En djupanalys visar att den verkliga samhällskostnaden är minst 519 miljoner kronor.

Skövdes stegbil för bred för utrymning

Invånarna i tre höghus på Henriksbergsgatan i Skövde har i flera år saknat en alternativ utrymningsväg vid en brand. Räddningstjänstens höjdfordon är för brett och kommer inte intill för att rädda boende på de två översta våningarna.

Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Kontakt
Redaktionen