Vad sägs om direktsänd lägesbild som når alla inblandade parter i insatsen? Utvecklingen av Rib och Wis ger möjlighet till realtidsinformation i både text och bild.
Wis (webbaserat informationssystem) används av nationella myndigheter inom krishantering, alla länsstyrelser, drygt 80 procent av kommunerna.
Lupp (ledning och uppföljning) är ett verktyg för att ge överblick och beslutsstöd. Det är främst riktat till räddningstjänsterna som använder det för egna organisationen.
Rib (integrerat beslutsstöd) kopplar ihop sina tre databaser som tillsammans ger omfattande information om hur en olycka eller kris kan hanteras, hur det förebyggande arbetet kan planeras, vilka riskerna är när olyckan inträffat och var resurserna finns.
Gemensam lägesbild, det är svårt anser forskaren Urban Nuldén, Chalmers.
– Ska vi ha total gemensam lägesbild, då krävs total centralisering av beslut och system.
MSBs forskningsenhet vill utveckla ett koncept med kunskapsarenor för att bättre nå ut med resultat från forskningen.
Stat och kommun har små möjligheter att få ersättning för insatser efter olyckor som vållats av slarv eller brottslighet. Det visar två fall som avgjorts i Högsta domstolen.
MSB och SOS Alarm har tecknat ett avtal för samverkan vid krissituationer och vidareförmedling av information till myndigheters Tib (tjänsteman i beredskap).
Det kan löna sig att komma tidigt till bion och se reklamen. Fråga Peter Stefanson.
Mitt bland de lockande budskapen om läckra chokladkakor och fräscha tuggummin kom filmen som hade ett viktigare budskap.
En ung och i stort väl fungerande myndighet.
Det är Statskontorets omdöme efter att ha analyserat MSB.