Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Ny samverkan vid larm

Räddningstjänsterna Västra Sörmland och Östra Götaland börjar samverka vid larm.

161 räddningstjänster blir 155

Ett nytt förbund och några kommuner ansluter till befintliga förbund. Det gör att antalet räddningstjänstorganisationer vid årsskiftet minskar från 161 till 155.

Hoppade av - hanteringen av brandskum blev samvetsfråga

– Inte i min vildaste fantasi kunde jag tänka mig att man fortfarande använde skum på det vis som jag blev undervisad. Trots den kunskap som finns i samhället idag och trots den vägledning som MSB och andra myndigheter ger ut.

Kommuner brister fortsatt i tillsyn enligt LSO

Tillsynen av brandskyddet i kommunerna bedrivs fortfarande inte som den borde.Det har fått MSB att skärpa tonen mot länsstyrelserna om uppföljningen av kommunerna.

Länsstyrelserna tagna på sängen

– Vi blev väldigt överrumplade kan jag säga.För Charlotte Hagstrand och hennes kollegor på länsstyrelsen Västra Götaland blev MSBs tillsynsbesök en ny upplevelse.

– Övertagande av insats är en icke-fråga

Han utredde en effektivare räddningstjänst och fortsätter nu med sommarens skogsbränder.
Ser Jan-Åke Björklund behov av förändringar hymlar han inte med lösningarna.
– Jag drivs lite av att jag tycker man ska säga saker som de är, inte tassa så mycket. Man ska kalla en spade för en spade.

Ger raka besked och vill ha motargument

Anländer till Stockholm med ett rejält batteri med frågor. Kommer två timmar att räcka? Skulle jag bokat ett senare tåg tillbaka?

Äldre dör i bränder

De som dör i bränder är äldre, ensamstående och socialt utsatta. Nästan hälften av dödsbränderna orsakas av rökning och 70 procent av de omkomna männen i åldern 20-59 år var alkoholpåverkade.

"Krävs nytt tänkesätt"

Färre skadade och döda i bostadsbränder kräver ett nytt tänkesätt.

Räddade 51 liv

Under 2017 räddade räddningstjänsten 51 människor från att dö i bostadsbränder. Det är slutsatsen av ett delprojekt som Marcus Runefors, Lunds Tekniska Högskola, genomfört.

Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Kontakt
Redaktionen