Räddningstjänsten Karlstadsregionen erbjöd prova på-dag under sportlovet för alla i åldern 15-20 år. Karlstadsregionen vill öka mångfalden, men inte peka ut målgrupper i annonsen.

Klara UusitaloKlara Uusitalo, 20, som gick ut gymnasiet för två år sedan, tycker det är bra. Hon är också medveten om att branschen vill ha fler tjejer.

- Som kvinna och tjej är man ofta i underläge. Om den här dagen varit riktad till tjejer hade man känt sig placerad i ett fack och underlägsen från början.

 

Lars Wendel, informationschef på Karlstadsregionen, håller med:

- Det är även min övertygelse att riktade prova på dagar för tjejer kan skrämma bort dem.

Profileringen av dagen, eller avsaknaden av det, var ingen slump.
- Det här är verkligheten, det handlar om att vara brandman. Vi utgår från yrket. Det är det som lockar såväl Olle som Lisa.

 

Det kom 28 ungdomar till dagen, varav åtta tjejer och fyra killar med utländsk bakgrund. Lars Wendel är tveksam till om spridningen blivit lika bra om greppet varit annat. Att bryta traditioner och få fler intresserade av yrket är snarare ett långsiktigt arbete som börjar tidigt, konstaterar Wendel.
- Vi medverkar på barnmässor, besöker dagis och fritids. Redan där börjar rekryteringen.

 

Lise-Lott Eriksson, på MSBs enhet för utbildningssamordning, informerade under dagen om utbildningen Skydd mot olyckor (SMO).

- Prova på dagar är bra för att tidigt fånga ungdomar till yrket. Enda sättet att få fler av de som är underrepresenterade till yrket är att få fler att söka utbildningen. När det gäller tjejer går det åt rätt håll. Antalet antagna tjejer till SMO var vid de senaste terminsstarterna de högsta hittills, säger Lise-Lott Eriksson.

 

Söktrycket till den tvååriga utbildningen är högst på hösten. Till höstterminen sökte 1 626, varav 12,6 procent var tjejer. Av de 100 som antogs var 22 procent tjejer. Till vårterminen 2014 sökte 997, varav 13,4 procent tjejer. Av de 97 som antogs var 19,6 procent tjejer.
- Tjejer söker oftast med högre betyg, det är skälet till att andelen antagna är högre än andelen sökande, säger Lise-Lott Eriksson.

 

För några år sedan låg andelen antagna tjejer runt 10-15 procent. Ökningen ser Lise-Lott Eriksson som att fler tjejer börjar se yrket som ett alternativ. Hon tror också det är bra att inte peka ut önskemålet om fler sökande tjejer.
- Oftast funkar inte det, man vill inte särbehandlas på det viset. I vår marknadsföring gör vi nu bara reklam för yrket, däremot kan vi välja att synas i tidningar eller på allmänna platser som lockar tjejer.

 

Klara Uusitalo tog examen som diplomerad gymnasieekonom våren 2012. Prova på dagen besökte hon för att få veta vad som krävs för att bli brandman.

- Yrket är varierat och ganska spännande. Det verkar lika bra som jag trodde, om inte bättre. Jag funderar på det.

 

Deco JosephssonDeco Josephsson läser andra gymnasieåret på programmet el och automation. Nyfikenheten och sysselsättning en ledig dag lockade honom till räddningstjänsten.
- Det verkar kul, men det är långt kvar innan jag ska bestämma mig, säger han.