Det är snart ett och halvt år sedan som övningen började planeras. Ett enormt förarbete har föregått en gigantisk övning.

Nu är det första intensiva skedet genomfört, det som ligger till grund för lärdomar och utveckling.

– De övade organisationerna verkar nöjda. Vi var lite oroliga att takten i övningen skulle dippa efter ett dygn, men man kom in i skiftsystemet och höll distansen ut, säger Karlsson.

Några omedelbara erfarenheter?

– Lite tidigt att säga. Men i samverkansarbetet finns nog en del att förbättra, det är mitt intryck utan att riktigt veta.

De flesta jobbade lugnt och metodiskt i stabsarbeten, kan man förvänta sig att det lugnet behålls i en verklig situation?

– Exakt vad som händer i en kris vet man inte, människor reagerar olika. Men övning bidrar till att människor känner sig tryggare i sin roll, vilket man har nytta av i ett skarpt läge.

Övningsledningen huserade i Enköping och Niclas Karlsson gillade vad han upplevde av motspelet.

– Alla var fokuserade och hängivna. Jag tycker spelet blev väldigt verklighetstroget genom sociala medier och bra uppbackning från radio och TV.

Samö-KKÖ har övergått till skede 2. Nu ska krisen analyseras, uppgifter ges till alla deltagande organisationer. Det handlar bland annat om hälsa, miljö, livsmedelshantering, påverkan på jordbruket, ekonomisk stabilitet, säkerhet och ordning. Skedet avslutas med en spelad presskonferens.

– Där ska redovisas hur vi anser att vi klarade krisen och ett budskap för framtiden formuleras.