Skymd bakom gårdens ekonomibyggnader gör vägen en skarp sväng. Olyckor har tidigare inträffat på denna plats. 

Kvinnan hör en kraftig smäll och förstår att motorcyklisten kört av vägen. Tillsammans med sin man skyndar hon till olycksplatsen.

Medan hennes man ringer till SOS Alarm springer hon och hämtar en granne som hon vet är sjukvårdsutbildad deltidsbrandman.

 

Det första de ser är en avbruten telefonstolpe som ligger över vägen. Motorcyklisten återfinns svårt skadad halvvägs ner i högra diket. Han rosslar men är i övrigt okontaktbar.

Medan de väntar på utlarmade styrkor säkrar deltidsbrandmannen olycksoffrets nacke och stabiliserar patienten.

 

Den avkörda telefonstolpen hade som funktion att via en vajer staga en annan stolpe på andra sidan vägen. Efter olyckan låg både vajern och stolpen kvar över vägen som en fara för förbipasserande fordon. Den närboende kvinnan ställer sig därför och stoppar ankommande fordon.

I ett av de stoppade fordonen fanns en IVPA-utbildad brandman som hjälpte till med det inledande sjukvårdsarbetet.

 

Motorcyklisten som var i 50-årsåldern var uppenbarligen mycket svårt skadad och man vågade inte ta av honom hans intergralhjälm förrän mera kvalificerad sjukvårdspersonal hade anlänt.

Förutom hjälmen bestod hans klädsel av vanliga jeans, cowboyboots samt en enkel skinnjacka. Dessutom saknade han handskar.

 

För att undvika ytterligare påkänningar på honom rekvirerades en ambulanshelikopter som var på plats inom cirka 30 minuter. Mannen var hela tiden medvetslös men avled strax efter ankomsten till sjukhus.

 

Påföljande dag gjorde utredare från polisen, Trafikverket och räddningstjänsten en gemensam undersökning av händelsen.

Motorcykeln har av allt att döma kommit i hög fart och föraren överraskats av den skarpa vänsterkurvan som är relativt svagt doserad.

 

Vägbanan är asfalterad men strax innan kurvan finns en grusbelagd utfart där grus och sand hade spridits ut på vägbanan. Ett svagt bromsspår tyder på att MC-föraren blivit störd av det ändrade väglaget och drivit utanför vägbanan och kolliderat med telefonstolpen.

 

Den olycksdrabbade motorcykeln är av märke Harley Davidson XLX-G1, Årsmodell 1983. Den var inte besiktigad på flera år och därför belagd med körförbud. Fordonets gasreglage kärvade och gick trögt men bromsar och däck var i övrigt i ok skick. Vid olyckstillfället rådde uppehållsväder och hade börjat skymma.

 

Enligt närboende har det varit minst fem avåkningar på denna plats de senaste fem åren. Olyckorna har inträffat vid olika årstider och från båda körriktningarna. Orsaken är dels att förarna håller för hög fart, dels att doseringen i kurvan är undermålig.

En annan orsak som tas upp av de närboende är att det strax innan kurvan finns en grusad avtagsväg och när det regnar rinner det ut rullgrus på den asfalterade vägen.

 

Artikeln bygger på en rapport av Christer Larsson Södra Älvsborg Räddningstjänstförbund.