Det första larmet kom klockan 00.05. En kvinna höll på att drunkna i en sjö i norra delen av kommunen. Utryckning med hela styrkan om 1+5 man. Körsträckan uppgick till ett tiotal kilometer.

Klockan 00.13, bara åtta minuter senare, var det dags igen: Automatiskt brandlarm till ett vårdhem för vuxna med psykiska funktionshinder.

 

Automatlarmet följdes av en mängd telefonsamtal. Det var uppenbart att det var en omfattande brand. Förstärkning från Rimbo och andra brandstationer i kommunen begärdes.
Kvar på brandstationen i centralorten Norrtälje fanns nu bara kommunens jourhavande brandbefäl. Han tog genast sin befälsbil och körde mot den nya adressen. Ett par minuter senare var han framme vid det drabbade HVB-hemmet.

Den brinnande träbyggnaden var uppförd i tre våningar med plats för sammanlagt 14 vårdtagare. Verksamhetschefen och en annan anställd som sov i en annexbyggnad väcktes av brandlarmet.

De såg hur det brann på en balkong och att lågorna redan spridit sig in i de två översta våningsplanen. Att släcka bedömdes som omöjligt och i stället försökte de organisera utrymningen av de boende.

 

Då upptäcktes genom röken att en av de boende fortfarande var kvar i ett rum på översta våningen. Genom ett vippfönster påkallade han hjälp. Men räddningstjänstens fordon hade ännu inte hunnit fram och det fanns inte någon stege som var tillräckligt lång.

I stället lånade de tillskyndande grannarna en studsmatta och försökte förmå mannen att hoppa i den. Men mannen drog sig i stället tillbaka in i rummet och försvann i röken. Hans helt brända kropp påträffades senare.

 

Också drunkningslarmet visade sig vara allvarligt. En berusad kvinna hade simmat ut i sjön Erken och försvunnit i mörkret. När hon väl var lokaliserad vägrade hon att låta sig räddas.

Räddningsstyrkan från Norrtälje kunde därför inte genast återvända till tätorten och ingripa mot katastrofbranden.

 

Första styrka på plats vid branden var deltidskåren från Rimbo som var framme 22 minuter efter larm. Då hade branden brutit igenom yttertaket och båda de översta våningarna brann för fullt.

Fyra av de boende var fortfarande försvunna och rökdykare gjorde frenetiska försök att genomsöka de utrymmen som ännu inte var helt övertända. En av de saknade återfanns senare. Han var inte hemma när branden bröt ut. De övriga tre, en kvinna och två män, återfanns senare döda i brandresterna.

 

Räddningstjänstens försenade insats väckte naturligtvis många kritiska röster under brandnatten. Men när förhållandena blev kända via lokalradio och tidningar blev förståelsen bättre.

Räddningstjänsten har helt enkelt inte bättre beredskap än så.

 

Beredskapsstyrkan i Norrtälje består av två befäl och fem brandmän. När dessa är ute på ett uppdrag kan man flytta styrkor och låna resurser inom hela Stockholms län så att beredskapen blir så god som möjligt.

Men så långt hann man inte den här natten. De båda larmen kom alltför tätt inpå varandra.

 

Räddningstjänsten vill nu att insatsen kring storbranden blir ordentligt granskad och utvärderad.

- Dels vill vi se hur branden har gått till och vilka bakomliggande orsaker som finns så att vi kan förebygga att det händer igen. Vi vill också att man tittar på hur vi har genomfört insatsen och om vi hade kunnat göra något bättre, säger ställföreträdande räddningschef Christer Bergh till Norrtelje Tidning.
- För att få en objektiv bild av insatsen har vi anlitat en brandingenjör från Uppsala Brandförsvar för granskningen. Dessutom kommer Statens Haverikommission att göra en egen undersökning.
Tjugofyra7 hoppas kunna återkomma med mera information när utredningarna är färdiga.