Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Gravljus kan vara farliga inomhus

En privatperson kom in på brandstationen i Katrineholm och visade ljuset på bilden. Den övre delen av plasthöljet hade smält och var delvis uppbrunnet.

Kläm inte kabeln

I och med införandet av digitala journalsystem blir det allt vanligare att använda bärbara datorer i kombination med så kallade läkemedelsvagnar på sjukhus och vårdinrättningar. Vanligen förvaras datorn i en låda på vagnen.

Eftersom den behöver laddas regelbundet låter många användare nätadeptern och nätkabeln ligga kvar i vagnen så att de bara behöver ansluta kontakten till eluttaget.

Hård vinter – många spisbränder

Den ovanligt stränga vintern med snö och kyla har gett utslag i brandskadestatistiken.
Hård och långvarig eldning i spisar och kaminer har i många fall orsakat värmeledning till brännbara byggnadsdelar. Här följer två typiska exempel på sådana bränder.
Tack vare att det fanns brandvarnare som fungerade kom ingen människa till skada och de materiella skadorna blev begränsade.

Det hände igen: Felvänt element överhettades

Redan  2004 uppmärksammade Räddningsverkets brandutredare att en viss typ av oljefyllda el-element kan bli överhettade och vålla brand om de placeras upp och ner.
Efter ett brandtillbud på ett av Stockholms största hotell redovisades problemet i en artikel under "Erfarenheter".

Petskydd orsakade brand?

Det drabbade objektet är en herrgårdsliknande byggnad i trä i två våningar med inredd vind. När en av de boende kom hem från arbetet en eftermiddag i vintras hörde han en brandvarnare som tjöt och såg att det trängde ut rök från taket på den cirka 300 kvadratmeter stora kulturbyggnaden.

Svårt ventilera bränder i P-garage

Bränder i underjordiska parkeringsgarage kan bli mycket komplicerade att släcka. Dels är möjligheterna för ventilation av brandgaserna ofta begränsade, dels blir rökdykarnas inträngningsvägar ibland mycket långa.

Vandrande elström

En villaägare skulle ta upp ett valv i en innervägg på bottenvåningen i sin en och en halvplans villa. Väggen var av tegel med puts på ena sidan. För att kontrollera om det fanns några elektriska ledningar inne i väggen plockade han bort några av tegelstenarna innan han borrade hål och började såga med en sticksåg.

 

Gasolbehållare farliga - om inte monteringsanvisning följs

En person ringde till SOS Alarm och meddelade att det varit en explosion i en lägenhet och att en man var illa bränd. Ambulans, räddningstjänst och polis larmades till platsen.

Fyllde på fel gas - biltanken exploderade

Två män stannade vid en av Storstockholms fåtaliga bränslepumpar för gasformigt fordonsbränsle och började tanka sin Subaru Bi-fuel. Medan en av dem letade efter något i bagageutrymmet stod den andre snett bakom bilen.

 

Cellplastisolering i fasad spred brand

Ett äldre par som var ute och tog en nattlig promenad upptäckte kraftig rök från en större skolbyggnad. Räddningstjänsten larmades och kunde snabbt konstatera att branden var utvändig och endast omfattade fyra av de sex våningarna vid ett av byggnadens hörn.

Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen