Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Utrymning vid nattbrand

En natt fick räddningstjänsten larm om att det brann på vinden till ett trevånings flerfamiljshus med sammanlagt 12 lägenheter.

Sol och spegel startade brand

Några av de boende i ett större flerfamiljshus observerade en eftermiddag i våras att en brandvarnare tjöt någonstans i fastigheten.

Räddningstjänsten larmades och kunde snabbt konstatera att ljudet kom från en lägenhet på bottenvåningen. Eftersom ingen öppnade när de ringde på beslöt de att forcera dörren med våld.

Brandvarnaren räddade hyresgästen

Hyresgästen hade av misstag råkat slå på en spisplatta på vilken det stod en elektrisk vattenkokare av plast. Därefter hade han satt sig i en fåtölj i vardagsrummet och somnat.

Andra gången brann förskolan ner

Klockan 00.53 en lördagsnatt i januari fick räddningstjänsten larm om att det brann i en container i närheten av en skola.

Nästan som Rinkeby-branden

Du har säkert inte glömt den tragiska branden i Rinkeby i fjol. Branden började i ett rum i en lägenhet på bottenvåningen. Den upptäcktes sent och fick stor omfattning innan räddningstjänsten hann ingripa.

Gravljus kan vara farliga inomhus

En privatperson kom in på brandstationen i Katrineholm och visade ljuset på bilden. Den övre delen av plasthöljet hade smält och var delvis uppbrunnet.

Kläm inte kabeln

I och med införandet av digitala journalsystem blir det allt vanligare att använda bärbara datorer i kombination med så kallade läkemedelsvagnar på sjukhus och vårdinrättningar. Vanligen förvaras datorn i en låda på vagnen.

Eftersom den behöver laddas regelbundet låter många användare nätadeptern och nätkabeln ligga kvar i vagnen så att de bara behöver ansluta kontakten till eluttaget.

Hård vinter – många spisbränder

Den ovanligt stränga vintern med snö och kyla har gett utslag i brandskadestatistiken.
Hård och långvarig eldning i spisar och kaminer har i många fall orsakat värmeledning till brännbara byggnadsdelar. Här följer två typiska exempel på sådana bränder.
Tack vare att det fanns brandvarnare som fungerade kom ingen människa till skada och de materiella skadorna blev begränsade.

Det hände igen: Felvänt element överhettades

Redan  2004 uppmärksammade Räddningsverkets brandutredare att en viss typ av oljefyllda el-element kan bli överhettade och vålla brand om de placeras upp och ner.
Efter ett brandtillbud på ett av Stockholms största hotell redovisades problemet i en artikel under "Erfarenheter".

Petskydd orsakade brand?

Det drabbade objektet är en herrgårdsliknande byggnad i trä i två våningar med inredd vind. När en av de boende kom hem från arbetet en eftermiddag i vintras hörde han en brandvarnare som tjöt och såg att det trängde ut rök från taket på den cirka 300 kvadratmeter stora kulturbyggnaden.

Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Kontakt
Redaktionen