Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Långvarig eldning orsakade brand

Halv sex på på nyårsdagens morgon vaknade en av de boende i en villa av att det luktade rök.

Hela familjen väcktes och satte sig i säkerhet och ringde 112.

Snabbt brandförlopp

En förbipasserande bilist ser tidigt en morgon att det ryker och brinner på farstukvisten till en enplansvilla.

Bilisten stannar och ringer SOS samtidigt som hon går fram mot huset. Hon ser att det brinner ur ett hål i farstukvisten, i golvet och i staketet.

Kompaktkök i brand - igen

En alltför stor del av alla bränder inom handel, kontor och industri beror på att någon av misstag råkat slå på en platta till ett så kallat kompaktkök.

Dessa är mycket vanliga i pausrum på arbetsplatser. De består oftast av en spishäll med två plattor och en rostfri bänk med vattenkran och diskho. Under och ovanför finns ofta några enkla förvaringsskåp.

Brand på museum

Nationalmuseum i Stockholm är en kulturbyggnad i flera plan. På sin hemsida beskriver de sig som Sveriges ledande konst- och designmuseum.

Under en längre tid hade det bedrivits renoveringsarbeten och en byggnadsställning hade varit monterad på byggnadens fasad. På denna hade det suttit ett flertal halogenstrålkastare som hade lyst upp fasaden.

Brand i Tidaholms tändsticksfabrik tog 46 liv

Tändsticksindustrin har haft stor del i vårt lands utveckling och välstånd. Men det var också en riskfylld verksamhet förenad med många bränder.
På 1870-talet omkom 46 flickor och kvinnor vid en brand i tändsticksfabriken i Tidaholm.

Kurhotell brandhotat

Det gamla kurhotellet var ombyggt och tillbyggt i flera omgångar. Det var till största delen uppfört av trä och hade tre våningar samt vind och källare.

Ytan uppgick till nästan 4 000 kvadratmeter. Byggnaden skyddades av ett automatiskt brandlarm och en fullt utbyggd vattensprinkleranläggning.

Tåg och lastbil i krock

På industriområden, vid hamnar och liknande platser förekommer det ofta att järnvägsspår korsar gatorna eller till och med är förlagda mitt i körbanan.

Det innebär naturligtvis en viss risk för kollision. Så var fallet på ett industriområde intill en oljehamn.

Se upp med kolgrillar på restaurang

På senare år har det inträffat ett flertal bränder/brandtillbud i pizzerior och liknande restauranger där man på egen hand har installerat koleldade grillar.

25 wattslampa tände säng

Vid femtiden en morgon utlöste det automatiska brandlarmet till ett vårdboende i Sydsverige. Vårdhemmets brandorganisation trädde genast i funktion.

Branden lokaliserades till en säng i en mindre lägenhet. I sängen låg en äldre kvinna som inte kunde själv kunde ta sig upp. 

Parhus totalförstörda - brister i sektionering

Två intilliggande parhus med sammanlagt fyra lägenheter totalförstördes när det uppstod brand i en gemensam förrådsbyggnad mellan dem.

Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Tillgänglighetsredogörelse

Kontakt
Redaktionen