Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Bussen en brandfälla

En ledbuss av den typ som används i bland annat Stockholmsområdet är 18 meter lång och kan ta upp till 120 passagerare.

Om en brand blossar upp snabbt inne i bussen är det inte säkert att alla passagerarna hinner utrymma ens om alla dörrarna är tillgängliga.

Batteri ofta orsak till datorbränder

MSB:s program för olycksutredningar har bara fått in ett fåtal rapporter om bränder i datorer. Trots det har problemet blivit mycket uppmärksammat.

Central plats för brand

Värnamo sjukhus är ett landstingsägt sjukhus byggt under 1970-talet. Lokalerna omfattar cirka 260 vårdplatser samt mottagningar, operationsavdelning, diverse specialistvård, administration med mera.

Krishantering anno 1755

Vid halv tio på förmiddagen 1 november 1755 skakades den portugisiska huvudstaden Lissabon av en fruktansvärd jordbävning.
Katastrofen ledde till världshistoriens första organiserade krishantering.

Värmeljus orsakade brand i kläder

Brand inträffade på ett vårdboende för äldre, på en avdelning för personer med demenssjukdom. Man hade just ätit middag.

En kvinnlig vårdtagare satt i en rullstol vid matbordet i avdelningens matsal. Andra hade redan flyttat sig till andra utrymmen.

Samhället kan bli lamslaget

Annandag jul i fjol drog en häftig isstorm in över Moskva.

Staden led snabbt brist på mat, dryck och värme och de flesta viktiga samhällsfunktioner slogs ut.

Vinden gör det kallare

Det räcker inte att kontrollera hur mycket termometern visar för att bedöma hur mycket man måste klä på sig för att slippa frysa utomhus en vinterdag i Sverige.

Man måste också ta hänsyn till hur mycket det blåser.

Vinden har en klart avkylande effekt som särskilt vid låga temperaturer gör att vi upplever att det är betydligt kallare än vad termometern visar.

Hur klarar Sverige en isstorm?

Redan ett par veckor innan julens isstorm drabbade Moskva presenterade MSB en rapport om hur vi i Sverige förväntas klara en isstorm.

Var förberedd på det värsta

En kylig morgon i december var en räddningskår i mellersta Sverige på utryckning mot en villabrand på landsbygden.

Dramatisk utrymning

Vid 14-tiden den 29 december fick räddningstjänsten på Gotland larm om att det brann i en gammal industribyggnad vid Lummelunda drygt en mil norr om Visby.

Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Kontakt
Redaktionen