Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Gymnasieelever blir undersköterska och brandman

I sommar ska Matilda Andersson jobba på korttidsboende i Säter.
Och på räddningstjänsten i Säter.
Hon ingår i den första kullen från Falu Frigymnasium med behörighet både som undersköterska och brandman.

Publicerad: 2018-06-08
Räddningstjänsten Dala Mitt har examinerat fem nya brandmän. Bakre raden från vänster: Kim Nordlund, Matilda Andersson och Sebastian Swahn. Främre raden: Emma Karlsson, instruktören Annika Nygård och Ellinor Liedström. Foto: Räddningstjänsten Dala Mitt

Den 15 juni tar 14 elever studenten från vård- och omsorgsprogrammet på Falu Frigymnasium.

Det är den första kullen som under sina tre år på gymnasiet har läst Brand och Räddning parallellt med studierna till undersköterska.

Gymnasieskolan samarbetar med Räddningstjänsten Dala Mitt. En gång i veckan har eleverna varit på Bysjöns utbildningscenter och fått med sig kunskaper som motsvarar den tidigare preparandutbildningen, kunskaper som de kommer att ha nytta av i arbetet med äldre och sjuka.

Fem snart färdigutbildade undersköterskor klarade dessutom de fysiska proven och blev i april examinerade brandmän.

En av dem är Matilda Andersson från Säter. Efter studenten börjar hon på räddningstjänsten i Säter.

I sommar har hon vikariat på korttidsboende i Säter.

– De dagar jag inte är där kan jag ha jour på brandstationen.

När hon sökte till vård- och omsorg var kombinationen vård och räddningstjänst helt ny, och hon var inte riktigt medveten om vad det innebar.

– Jag hade tänkt bli undersköterska först och sen plugga till sjuksköterska, men under tiden på skolan har det ändrat sig. Nu vill jag gärna fortsätta som undersköterska och jobba som deltidsbrandman ett par år.

Om hon trivs i räddningstjänsten tänker hon söka den tvååriga brandmannautbildningen Skydd mot olyckor, SMO. Arbetsuppgifterna intresserar henne och lektionerna i brand och räddning har varit jätteroliga, tycker hon.

– Veckans höjdpunkt! Vi har fått lära oss jättemycket.

Annika Nygård är instruktör för gymnasieeleverna och själv deltidsbrandman i Rättvik. Hon tycker att resultatet av utbildningen är över förväntan.

– Eleverna har visat stor ambition och vilja och för oss i räddningstjänsten är det nyttigt att få andras ögon på vår verksamhet.  För mindre orter är det förstås fantastiskt om samma person kan jobba med trygghet både inom vård och omsorg och räddningstjänsten.

I realiteten är det mycket som ska klaffa.

Förutom Matilda är det bara en av hennes klasskamrater som går direkt till räddningstjänsten. De andra tre som klarade fystesterna bor inte nära en deltidsstation.

Kim Nordlund började på räddningstjänsten i Enviken redan i april när han var examinerad som brandman.

– Jag jobbar fram till den 19 juni. Sen flyttar jag till Stockholm där min flickvän bor.

Möjligheten att samtidigt bli både undersköterska och brandman överbryggar invanda gränser.

– Vi får fler kvinnor inom räddningstjänsten och fler män inom vården. Det är jättebra för båda kategorierna! säger Annika Nygård.

Nu är det känt bland eleverna att inriktningen finns, och framförallt verkar det vara vården som får tillskott av män. Av de fjorton som tar studenten i juni är två killar. I årskurs 2 är fyra av fjorton elever killar. I årskurs 1 utgör killarna 75 procent, sexton av tjugotvå elever.

– I den klassen är det tydligt att de har valt vård och omsorg för att de vill lära sig brand och räddning. Det ska bli väldigt intressant att följa dem och se var de kommer att jobba någonstans, säger Annika Nygård.

Annika N Lindqvist
blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Kontakt
Redaktionen