Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Häck växte till omdiskuterad terrormur

Det började som en plantering vid Jönköpings nya eventplats, men har vuxit till en uppmärksammad skyddsmur mot bland annat terrorattacker.

Publicerad: 2019-06-11
Skyddsmuren i Jönköping har blivit omdiskuterad och kallad ”terrormuren” i lokala medier. Foto: ANNA HÅLLAMS

Kommunens höjda beredskap innebär spräckt budget och stor uppmärksamhet i lokala medier.

"Terrormuren" – som förstås är ett oemotståndligt begrepp i de lokala medierna – slingrar sig utmed Rocksjön och ett stort grönområde vid infarten till centrala Jönköping.

Platsen ska bli ett tydligare eventområde för kommuninvånarna när de exempelvis får tillfälle att fira sina lokala ishockeyspelare, och därför ville tekniska kontoret plantera en häck som skulle skärma av platsen. Men projektet skulle snart växa rejält och bli en snackis i Jönköping, inte minst på grund av kostnaden.

—Räddningstjänsten kom med inspelet om att bygga en mur i stället, berättar Thomas Bergholm som är chef för tekniska kontoret. Det var i samband med det som inträffade i Stockholm – förutom trafikolyckor så kan det ju bli avsiktliga dåd – terror var en del i detta, säger han och påpekar att muren också kan komma till användning om vattnet i den centrala Rocksjön skulle stiga vid ogynnsamma omständigheter.

Så – med 75 lastbilslass, 730 kubikmeter kullersten från närområdet, började den 282 meter långa och slingrande muren med en kärna av kross att ta form.

"Orm" får man inte säga enligt landskapsarkitekten Elin Eklund, men muren har en organisk form, och den ska kläs i gröna växter.

"Terrormur" får man inte heller säga, påminner säkerhetssamordnaren Gert Kvick, placerad på räddningstjänsten.

Han konstaterar att media tycker om att lyfta terrorhotet, men menar att det också kan handla om ett sjukdomsfall eller en onykter förare som kör av vägen intill eventplatsen.

Men så var det kostnaden. Runt miljonen skulle det kosta, rapporterade media inledningsvis, men det stämmer inte enligt Thomas Bergholm på tekniska kontoret.

— Två miljoner skulle den kosta initialt men nu blir det 3,1 miljoner, medger han. Det är inte rimligt att det blir 50 procent dyrare, men det här var en unik sak och man underskattade tiden. Vi hade inte kompetensen att räkna på vad det kostar, och det hade inte våra konsulter heller, förklarar Thomas Bergholm, som ändå menar att bygget är motiverat.

— Vi är oerhört nöjda med utfallet.

Också kommunens säkerhetssamordnare Gert Kvick försvarar bygget, och säger att den är en del i en större översyn av säkerheten i Jönköping.

Tycker du att det är befogat med en mur ur terrorhänseende?

—Det är befogat med någon form av skydd för en plats där vi kommer att ha väldigt mycket människor.

JOHAN WANGSTRÖM
blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom MSBs ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Kontakt
Redaktionen