Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Glöd i vägg satte fart på brand igen

En källarbrand i en villa Gislaved 2017 släcktes och insatsen övergick ganska snabbt till att med värmekamera kontrollera eventuell brand- och värmespridning till övriga delar av villans två plan.

Publicerad: 2018-06-11
Väggen mellan kök och badrum där en glödbrand troligen orsakade återantändningen. Foto: Räddningstjänsten

Ett flertal värmeskiftningar observerades i källaren och några andra platser i byggnaden. Värmekamera och dimspik samt friläggning med mindre håltagning användes för att släcka och kontrollera punkterna.

Vid 02.30 bedömdes läget vara lugnt men man lät ändå flertalet styrkor vara kvar på plats och beslutade om långa intervaller mellan kontrollerna. Insatsen avslutades 04.15 och två personer med en tankbil lämnades enligt rutin inom Räddsam F kvar för efterbevakning till nästa dag.

Efter en och en halv timme upptäckte personalen kraftig rökutveckling och larmade. En ny insats drogs igång och först framåt lunchtid avslutades insatsen helt.

Förutom de ursprungliga skadorna var nu även kök och vardagsrum brandskadade och flera bjälklag/väggar behövde sågas upp eller rivas för att kontrollera brandspridning. Våning två var fortfarande relativt oskadad.

Bland erfarenheterna efter branden konstaterades att den personal som varit med i insatsen kanske inte ska vara kvar även i bevakningsskedet, det är lämpligt att skifta personal. Händelsen visar att det är viktigt att följa rutiner för efterbevakning, särskilt när som i detta fall varken fastighetsägaren eller de boende finns tillgängliga.

Den troliga orsaken till att branden återantändes var en glödbrand i väggen mellan badrum och kök på våning ett. Ett avloppsrör i plast som mynnade ut i väggen hade bränts av. Eftersom röret bränts av hade det heller inte saknats när man orienterat i källaren i samband med kontroll av spridning.

Glödbranden var isolerad mellan ett antal lager väggskivor samt kakel och köksskåp och upptäcktes inte med värmekameran. Det gick kopparrör upp från källaren i samma vägg, vilka också kan ha spridit branden uppåt.

Det är alltså viktigt att man i samband med brand i eller vid ett utrymme med anslutande schakt/rördragning/kanalisering kontrollerar dessa installationer i hela sin längd, även i dolda utrymmen.

Ska man ta hänsyn till värdefull inredning som ytskikt i badrum bör man välja från vilken sida man tar hål för att kontrollera, exempelvis kök före badrum, vägg före kök och gips före tegel i vägg.

Anna Andersson Carlin
blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Kontakt
Redaktionen