Den här webbplatsen använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Genom att klicka på "Jag förstår" samtycker du till att cookies används. Jag förstår, stäng

Återantändning alltför vanligt

Många räddningstjänster har varit med om att ha släckt en brand och övergått till eftersläckning, till och med lämnat platsen för att senare få larm till samma adress där en återantändning skett.

Publicerad: 2018-06-11

I flera fall har de slutliga skadorna blivit mycket mer omfattande än de var när man ansåg att branden var under kontroll eller avslutade den första insatsen.

Under de senaste åren har ett par räddningstjänster skickat in utredningar efter händelser med återantändning, två av dessa har vi tittat närmare på.

Erfarenheterna från dessa bränder är lite olika men ger intressanta reflektioner kring vikten av att vara noggrann och använda både erfarenhet, kunskap och fantasi för att se till att man exempelvis genomför effektiva överlämningar och inte missar glödbränder på otillgängliga eller dolda platser.

Även andra utredningar har visat på vikten av att ha god kunskap och förmåga att använda och tolka värmekamerans bilder i samband med kontroll efter bränder. I Jönköpings län har man nu länsgemensamt utbildat samtliga befäl i värmekamera, dock inte enbart på grund av nedanstående händelse.

Exempel 1: Öppen vindslucka gav ny brand och större skador

Exempel 2: Glöd i vägg satte fart på brand igen

blog comments powered by Disqus
Om tidningen

Tjugofyra7 bevakar utvecklingen inom Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps ansvarsområden och ska stimulera till debatt i dessa frågor. Enbart Ledaren är att betrakta som MSBs officiella linje.

Kontakt
Redaktionen